O-STA

V Bruslju prvo srečanje 100 podnebno nevtralnih mest izbranih v misiji

14. junij 2022

V Bruslju je potekalo prvo srečanje 100 podnebno nevtralnih mest izbranih v misiji, katere namen je pospešitev napredka najbolj ambicioznih evropskih mest, ki bodo navdih vsem mestom v Evropi na njihovi poti do podnebne nevtralnosti. Slovenijo v misiji predstavljamo Ljubljana, Kranj in Velenje. Srečanja v Bruslju so se udeležili župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, direktor občinske uprave mag. Iztok Mori, vodja Urada za gospodarski razvoj in prestrukturiranje Karla Sitar in Julijana Šumić iz Urada za gospodarski razvoj in prestrukturiranje. Namen srečanja je bil, da se mesta med seboj spoznajo, predstavijo svoje prednosti in slabosti ter spoznajo izzive, ki so pred vsemi nami. Sodelujoča mesta bodo deležna podpore in svetovanja, prednosti pri črpanju evropskih sredstev, sodelovanja v inovacijskih aktivnostih ter pilotnih in demonstracijskih projektih, možnosti povezovanja, izmenjav dobrih praks in visoke prepoznavnosti.

Ukrepi preobrazbe za doseganje podnebne nevtralnosti segajo od zmanjševanja števila avtomobilov na fosilni pogon in povečevanja števila avtomobilov na alternativna goriva do povečanja števila javnih prevoznih sredstev v mestu, ozelenitve javnih streh, priključevanja vseh javnih stavb na toplovod, proizvodnje električne energije s postavitvijo fotovoltaičnih elektrarn na javne strehe in souporabe avtomobilov itd. Misija predstavlja za Velenje priložnost za boljšo prepoznavnost v Evropi in širše, hkrati pa je priložnost, da bomo ob podpori izboljšali stanje okolja, 'privabili nove investitorji in dvignili kakovost življenja v naši lokalni skupnosti.

V 100 izbranih mestih, ki sodelujejo v misiji, živi 12 % prebivalcev EU. Misija izpolnjuje vrzel med tem, kje smo sedaj in kaj moramo narediti do leta 2030, da zmanjšamo izpuste CO2. Za uspešno izpolnjevanje zastavljenih ciljev bo potrebno poglobljeno sodelovanje med vsemi sektorji s posebnim poudarkom na vključevanju splošne javnosti.

V okviru misije bo razvita posebna platforma, preko katere bodo mesta dobila vse usmeritve in potrebno podporo.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje