O-STA

Imago Sloveniae napoveduje bogato poletno koncertno sezono 2022

Ljubljana, 13.6.2022 - V Ustanovi Imago Sloveniae - Podoba Slovenije se intenzivno pripravljajo na bližajočo se poletno koncertno sezono 2022, ki bo po dveh letih omejene kulturne ponudbe navduševala z bogatim dogajanjem. Že 34. leto zapored kot nevladna in neprofitna organizacija skrbimo za brezplačno dostopne kulturne dogodke na visoki ravni po Sloveniji in na gostovanjih v tujini.

Kot vedno doslej bodo v okviru programskih sklopov ponudili atraktiven in raznolik glasbeni izbor od klasike in predstavitve mladih talentov do jazza in etno glasbe. Načrtujejo pestro poletno koncertno dogajanje, v okviru katerega se bo zvrstilo preko 80 koncertov vrhunskih slovenskih in tujih glasbenikov iz 14 držav. Letos so ponovno okrepili svojo mednarodno kulturno mrežo, preko katere zagotavljajo koncerte po različnih slovenskih krajih ter gostovanja naših glasbenic in glasbenikov na priznanih tujih festivalih. Koncerti bodo tako potekali po 34 prizoriščih v 5 evropskih državah.

34. Mednarodni festival Imago Sloveniae in Poletje v stari Ljubljani bo na Kongresnem trgu z gala koncertom pod taktirko uspešnih mladih slovenskih dirigentov Ane Erčulj in Davorina Morija slovesno odprl Simfonični orkester RTV Slovenija. Ob njem bodo nastopili nekateri naši najboljši mladi solisti in solistke: član Berlinske filharmonije, klarinetist Andraž Golob; najboljša umetniška doktorantka svoje generacije in prejemnica laskavega naziva "Associate of the Royal Academy of Music", sopranistka Nika Gorič; vzhajajoča operna zvezda in ena najuspešnejših pop izvajalk pri nas, mezzosopranistka Sara Briški Cirman - Raiven; prejemnica prestižne nagrade Kraljeve filharmonične družbe Emily Anderson, violinistka Maja Horvat; in prejemnik številnih lovorik in odličij, genialni pianist Urban Stanič. S koncertnim programom se bodo poklonili 330-letnici rojstva skladatelja Giuseppeja Tartinija in 100-letnicama rojstev skladateljev Uroša Kreka in Vladimirja Lovca, ki jih obeležujemo v letošnjem letu.

V historičnem ambientu Narodne galerije bo kmalu za tem zazvenel mojstrski ansambel profesorjev ljubljanske Akademije za glasbo Camerata Academica Ljubljana, ki bo premierno izvedel noviteto skladateljice Aleksandre Naumovski Potisk, napisano posebej za dotično zasedbo.

Sledil bo koncert naše mednarodno prepoznavne interpretke sodobne glasbe, kitaristke Klare Tomljanovič, za katero smo naročili 4 nova dela skladateljev Tomaža Bajžlja (Slovenija), Mártona Illésa (Madžarska), Steingrimurja Rohloffa (Islandija/Nemčija) in Alberta Carretera (Španija). Umetnica bo novitete predstavila v okviru mednarodne turneje po Sloveniji, Nemčiji in Španiji. Za premiero v Mestnem muzeju Ljubljana s skladatelji pripravljajo tudi pogovor o njihovem procesu in ozadju nastanka novih kompozicij, ki ga bo vodil muzikolog dr. Primož Trdan. Omeniti velja ugledni mednarodno zasedeni Kvartet Berlin-Tokio (Nemčija, Japonska, Izrael, Slovenija), v katerem muzicira naš violist Gregor Hrabar. Na koncertih v Ljubljani, Gornjem gradu in Bledu bo ansambel me drugim predstavil novo odkriti kvartet ruskega komponista Gavrila Popova.

Z enim naših osrednjih sestavov, specializiranih za sodobno glasbo, Ansamblom MD7 pripravljajo slovesni koncert ob njihovi 20-letnici delovanja.

Naš mednarodno najuspešnejši kitarist Mak Grgić bo na turneji po Ljubljani, Metliki, Gornjem Gradu in Gradcu predstavil svoj novi album priljubljenih Bachovih del, za katerega je prejel nominacijo za prestižno glasbeno nagrado Grammy, v Postojni pa se obeta Noč kitarskih koncertov z našimi najvidnejšimi kitarskimi umetniki Juretom Cerkovnikom, Makom Grgićem in Nejcem Kuharjem ob spremljavi uveljavljene zasedbe Ensemble Dissonance, kjer bo premierno predstavljena tudi noviteta uspešnega mladega skladatelja Leona Firšta.

S špansko obarvanim programom in izborom zarzuel bo temperamenten poletni večer pričaral Trio Peña-Pasch-Posada (Španija, Dominikanska republika, Kolumbija / Avstrija), nastopil pa bo tudi eden najbolj cenjenih mednarodno uveljavljenih italijanskih klavirskih duetov Marca Sollinija in Salvatoreja Barbatana, ki so ga mediji poimenovali kar "Dvajset zlatih prstov Italije".

Med gosti druge polovice festivalskega dogajanja posebej omenimo avstrijskega pianističnega "zvezdnika" Paula Guldo, ki sodeluje z največjimi imeni klasične in jazz glasbe, avtorski projekt Gabriela Lipuša in Karena Asatriana, naslovljen Dežela vzdihljajev (Avstrija), ki se odpira v ustvarjalni prostor med jazzom in opereto, ter zasedbo naših mednarodno uspešnih glasbenikov, ki živijo in delujejo v tujini, ENSEMBLE.si, z berlinskima filharmonikoma Andrejem Žustom in Maticem Kudrom na čelu.

Poletna koncertna sezona se bo v nevsakdanje atraktivnem ambientu Luke Koper zaključila s programsko prirejenim "otvoritvenim" koncertom Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in izbranimi najboljšimi mladimi solisti. Na koncertu bo ob 100-letnici rojstva skladatelja Vladimirja Lovca zazvenela tudi praizvedba njegove Koprske simfonije.

V okviru podcikla Mladi talenti bo v svet italijanske renesančne in baročne glasbe s historičnimi glasbili popeljal UnderStories Baroque Ensemble (Italija), na tradicionalnem koncertu izbranih nagrajencev tekmovanja TEMSIG bodo nastopili Trobilni kvintet Neobrass ter glasbena genija: pianist Mak Muni Mihevc in violinistka Patricija Avšič, ki je že pri rosnih trinajstih študentka na kar dveh glasbenih akademijah v Gradcu in na Dunaju ter absolutna zmagovalka aktualnega mednarodnega violinskega tekmovanja Jeno Hubay, kjer je prejela prvo mesto in dve posebni nagradi. V sklopu velike evropske turneje prihajajo na oder s celega sveta mladi talentirani glasbeniki in glasbenice, ki so uspešno prestali avdicijo na Akademiji za komorno glasbo Colluvio v Avstriji. Med drugim bodo krstno izvedli novo delo nemško-srbske skladateljice Dijane Bošković. Ponovno bomo gostili tudi zmagovalca enega najprestižnejših tekmovanj za sodobno glasbo (Borisa Pergamenščikova v Berlinu), mlad, a že mednarodno uveljavljen Trio Tempestoso, ki bo zaigral v Ljubljani, Gradcu in Arta Termah v Italiji.

Poletne večere v stari Ljubljani bodo tudi letos glasbeno obarvali jazzovski koncerti v sklopu Mednarodnega cikla Jazz oder. Tako vas bodo na Gornjem in Starem trgu razvajali slovenski in tuji mojstri jazza. Začenjamo s koncertom v sodelovanju s Prvo vrsto 1. programa Radia Slovenija, na katerem se bo z avtorsko glasbo s svoje druge plošče, ki bo predvidoma izšla letos, predstavil Ljubljanski jazz oktet.

S fuzijo jazza in funka bo ob svojem svetovno prepoznavnem kvartetu nastopil eden osrednjih brazilskih bobnarjev, Igor Willcox. Mednarodna komorna zasedba, ki se je ne da zlahka popredalčkati, saj pluje med etno-jazzom in klasično glasbo, Balkalito Project (Srbija, Severna Makedonija, Avstrija, Brazilija), bo izvedla glasbo s prihajajoče zgoščenke, prekaljeni jazzovski glasbenik Ratko Zjaca, ki ga je Hrvaško društvo skladateljev leta 2019 nagradilo za izjemne avtorsko-umetniške dosežke na področju jazza, pa se letos vrača v družbi našega najvidnejšega mladega vibrafonista, diplomanta summa cum laude ameriške glasbene akademije Berklee, Vida Jamnika.

Med drugimi bodo nastopili še letošnji TEMSIG nagrajenci J.J.A. jazz trio s komaj enajstletnim pianistom na čelu, izjemno nadarjen mlad slovenski Jakomini jazz trio iz graške univerze, ki v letošnjem letu izdaja svoj prvi avtorski CD, Lado Jakša, ki ob Plečnikovem letu pripravlja multimedijski projekt v počastitev našega arhitekturnega velikana ter uveljavljeni Swingatan z avtorsko mešanico swinga, bossa nove ter gypsy jazza.

Poletno sezono Imago Sloveniae bo tradicionalno zaokrožil festival Noči v stari Ljubljani - tridnevno izobilje koncertov izbranih najboljših etno in jazz zasedb z vsega sveta. V okviru festivala bo potekal tudi Mednarodni muzikološki simpozij, ki ga v okviru Evropskega leta mladih skupaj z Oddelkom za muzikologijo Univerze v Ljubljani in ZRC SAZU pripravljamo na temo Glasba mladih - med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo.

VIDEO: JAN KERN VODJA PROJEKTA IMAGO SLOVENIA

Dogodki bodo že tradicionalno za obiskovalce in obiskovalce brezplačni. Ob tej priložnosti vabijo k vpisu v njihovo bazo obiskovalcev, da boste o njihovih dogodkih obveščeni redno in pravočasno. Še vedno velja, da lahko del dohodnine namenite za podporo organizaciji njihovih prireditev (obrazec si lahko prenesete s spletnega mesta), zelo pa bodo veseli tudi prostovoljnih prispevkov in donacij z SMS obvestilom IMAGO5 na telefonsko številko 1919 ali z nakazilom na naš transakcijski račun odprt pri NLB:

Ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije

Gornji trg 16

1000 Ljubljana

IBAN: SI56 0205 1025 4910 271

Namen: donacija (ali prostovoljni prispevek) Sklic (referenca): SI00 ali SI99

Celoten program si lahko ogledate na spletni strani https://imagosloveniae.net/

Foto: Imago Sloveniae Video: Janez Platiše