O-STA

Z baletom Gusar navdušili na festivalu v Granadi

Ljubljana, 3. 7. 2022

Za baletnimi plesalci SNG Opera in balet Ljubljana je nastop na največjem mednarodnem festivalu v Granadi

Na prekrasnem odprtem prizorišču najbolj obiskane palače Alhambre se je sinoči odvil nepozaben večer. Ljubljanski baletni ansambel je pred več kot 1600 obiskovalci uprizoril balet v dveh dejanjih Gusar španskega koreografa Joséja Carlosa Martíneza.

Za ljubljanski baletni ansambel, ki je lani poleti odmevno gostoval v Madridu na tamkajšnjem festivalu, je tokratni nastop na največjem festivalu v Granadi prava poslastica pred poletnim oddihom. Pustil jim je nepozaben pečat, pravi direktor gledališča Staš Ravter. "Ponosni smo, da smo nastopili na tako prestižnem festivalu, ki poteka na enem najlepših prizorišč sveta. Prvič v naši zgodovini smo nastopili tu z Martinezovim Gusarjem, ki so ga zelo pričakovali in ga je občinstvo sprejelo z velikim navdušenjem in stoječimi ovacijami, kar je za naše umetnike in vse nas najlepše darilo."

Z izvrstnim ljubljanskim baletnim ansamblom, ki so se mu na odru kot statisti pridružili učenci baletne šole v Granadi, je v vlogi Medore navdušila tudi gostja, balerina Opernega gledališča v Rimu, Susanna Salvi. Tudi umetniški direktor ljubljanskega baleta Renato Zanella je ponosen na svoj izvrsten ansambel, ki po njegovih besedah poka od energije. "Verjamem, da bomo to energijo prinesli tudi pred občinstvo v Murcio in se domov z gostovanja vrnili še bolj navdahnjeni."

Baletni ansambel s pravljično klasično zgodbo o ladijskem kapitanu Konradu, ki ga je družba prisilila v gusarsko življenje in ga pripeljala do ljubljene Medore, iz Granade odhaja še v Murcio. 6. in 7. julija 2022 ob 20.30 bodo nastopili v Avditoriju Victorja Villegasa (Auditorio y Centro de Congresos Victor Villegas). V glavnih vlogah Medore in Konrada bosta navdušila baletna solista Nina Noč in Kenta Yamamoto. Poleg klasične koreografije bodo občinstvo očarali tudi pisani kostumi Iñakija Cobosa Guerrera, scenografija Mateja Filipčiča in svetloba Jasmina Šehića.

Predstava bo potekala na posneto glasbo orkestra SNG Opera in balet Ljubljana pod vodstvom dirigentke Mojce Lavrenčič.

Foto: Baletni plesalci na prizorišču v palači Alhambra navdušili občinstvo.

***