O-STA

Največ naselij se imenuje Gradišče ali Pristava

Aplikacija Krajevna imena

Imena slovenskih naselij so zelo raznolika. Med njimi najdemo naselja z imeni, ki so enaka imenom nekaterih svetovnih prestolnic, pa tudi taka, ki nas s svojimi imeni skoraj odvrnejo od obiska.

Rim ima samo 23 prebivalcev, Dunaj 28, Jeruzalem pa 31

Tudi v Sloveniji imamo Rim, Dunaj ali Jeruzalem, vendar so ta naselja bistveno manjša od svetovnih prestolnic, s katerimi si delijo imena. Naselje Rim v občini Črnomelj ima 21 prebivalcev, Dunaj v občini Krško 28, Jeruzalem v občini Ljutomer pa 31.

Naselja in ulice, ob omembi katerih pomislimo na poletje

V Sloveniji je kar nekaj naselij in ulic, ki jih lahko povežemo s poletjem. V občini Rače - Fram tako lahko najdemo naselje Morje, v katerem živi 1.355 prebivalcev, na različnih koncih Slovenije pa še 18 Sončnih poti in prav toliko Sončnih ulic.

Naselja, ki nimajo prav prijaznih imen

Nekatera naselja so poimenovana tako, da nas skoraj odvrnejo od obiska. V mislih imamo naselja, kot so na primer Hudo, Polom, Drama, Krivica, Blato, Tlaka in Svinjsko. Če bi si destinacije za izlet izbirali izključno na podlagi krajevnih imen, bi se raje odločili za Veselo Goro v občini Šentrupert ali pa Zabavo v občini Zagorje ob Savi. Kako veselo oziroma kako zabavno je v teh dveh naseljih, najbolje vedo njuni prebivalci: v prvem jih je bilo na začetku letošnjega leta 68, v drugem pa 44.

Vse poti vodijo v Ljubljano?

Naše glavno mesto je hkrati tudi največje naselje (meri 163,8 km2) z največ prebivalci (na začetku leta jih je bilo 284.293). Med vsemi ulicami, ki so poimenovane po večjih slovenskih mestih, je tudi največ prav tistih s pridevnikom "Ljubljanska"; našteli smo jih 32 (30 Ljubljanskih cest in 2 Ljubljanski ulici). Našli smo tudi 21 Mariborskih cest in 3 Mariborske ulice.

Največ naselij se imenuje Gradišče ali Pristava

Približno 80 % naselij v Sloveniji ima unikatno ime, druga si deli več naselij, tudi po sedem ali osem. Imena Brezje, Dolenja vas, Potok in Ravne se pojavijo sedemkrat, Gradišče in Pristava pa osemkrat.

Raziščite krajevna imena še sami!

Bi radi še sami pobrskali za zanimivimi krajevnimi imeni? Nič lažjega! Vabljeni v aplikacijo Krajevna imena, v kateri boste odkrili še več drugih zanimivih in uporabnih podatkov o imenih 6.036 slovenskih naselij in 10.201 ulic ter nekatere osnovne podatke o njih. Še veliko več podatkov o prebivalcih Slovenije, prikazanih po naseljih, pa boste našli v podatkovni bazi SiStat.