O-STA

V Španiji razpravljali o izzivih premogovnih regij

13. julij 2022

V Oviedo v Španiji je med 7. in 8. julijem potekal tretji politični dialog, ki ga vsako leto organizira Evropska komisija. Namen dogodka je bila izmenjava izkušenj med premogovnimi regijami in mesti v Evropi, ki so na poti tranzicije. Na letošnjem dialogu je na povabilo Generalnega direktorata za energijo sodelovala tudi Mestna občina Velenje. Direktor občinske uprave mag. Iztok Mori je sodeloval v razpravi, kako ohranjati rudarsko identiteto in kako jo vključevati v nadaljnji razvoj mesta. Izpostavil je, da je mesto Velenje raslo s premogovništvom in da je potrebno ta pionirski duh ohranjati pri nadaljnjem razvoju in rasti mesta. Zavedamo se, da veliko priložnost predstavlja usmeritev k podnebni nevtralnosti in vzpostavitev pametnih mest, kjer bo posebna pozornost namenjena spodbujanju podjetij, ki je ukvarjajo z zelenimi tehnologijami, transportom ter ustvarjanju novih kakovostnih delovnih mest in mladim v regiji. Predstavniki Generalnega direktorata za energijo in Evropske investicijske banke so nam na dogodku tudi sporočili, da smo uspešno prijavili tehnično pomoč TARGET in da bomo dobili podporo tako pri tehnološkem kot finančnem delu priprave projekta preobrazbe daljinskega ogrevanja. Podpis pogodbe sledi v roku 14 dni. 21. septembra pa nas bodo predstavniki obeh institucij tudi obiskali, saj bomo organizirali mednarodno konferenco na temo sistemov daljinskega ogrevanja v Evropi.

Organizatorji dogodka so poudarili, da smo lokalne skupnosti srce tranzicije premogovnih regij in da moramo biti vključene v vse ravni priprave strateških dokumentov in območnih načrtov, ki bodo podlaga za črpanje sredstev iz Sklada za pravičen prehod. Za pravičen prehod je potrebno vključevanje tako rudarjev, mladih, nevladnih organizacij, gospodarskih zbornic in drugih deležnikov, ki naj skupaj odločajo o nadaljnji viziji in razvojnih projektih v premogovnih regijah. Po besedah Evropske komisije bo sredstev na voljo dovolj, vendar pa bo dostop do teh sredstev časovno zelo omejen. S strani premogovnih regij je bilo izpostavljeno, da je potrebno večji poudarek nameniti kakovosti projektov kot pa časovni dinamiki črpanja sredstev.

Na dogodku so bili tudi predstavniki Generalnega direktorata za energijo in Generalnega direktorata za regionalno politiko in Evropske investicijske banke, s katerimi smo lahko tudi neformalno izmenjali prakse in izpostavili ključne projekte, med katere sodi preobrazba daljinskega ogrevanja Šaleške doline.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje