O-STA

Naredi sam/a - mreža proti komarjem

Mreža proti komarjem - Prej (znotraj)
Mreža proti komarjem - Potem (znotraj)
Mreža proti komarjem - Potem (zunaj)

Če ste kdaj že kupili mrežo proti komarjem in z njo niste bili zadovoljni, imamo rešitev za vas. Z malo truda in denarja se lahko rešite nadležnežev tako, da jo naredite sami.

Če ste do sedaj uporabljali tanko mrežo (za eno okno po navadi stane od 2 do 7 €), ki ste jo s plastičnim trakastim ježkom pritrdili na zunanjo ali notranjo stran okenskega okvirja, ste verjetno ugotovili, da se mreža pri rezanju cefra in po določenem času popoka. Poleg tega grdo izgleda, trakasti ježek pa razmeroma hitro začne odstopati od okenskega okvirja, okno se (če je mreža pritrjena na notranji strani) težje zapira.

Obstajajo tudi dražje variante ampak po pregledu spleta smo ugotovili, da se prilegajo samo na določene dimenzije oken.

Zaradi navedenih razlogov smo izdelali "svoj" okvir, ki je boljši in trajnejši ter ni pretirano drag. Okvir za eno okno smo brez težav izdelali v eni uri, z rezultatom pa smo zadovoljni. Zato upamo, da ga boste brez težav izdelali tudi sami.

POTREBNO ORODJE IN MATERIAL

Orodje, ki ga imate večinoma doma:

· meter

· trikotnik s kotom 45º

· malo večji olfa nož (z novim rezilom)

· podlaga za rezanje ali vezana plošča

· velike škarje

· navaden lepilni trak (selotejp)

Material, ki ga potrebujete in ga boste verjetno morali kupiti:

· Dvolepilni trak za zunanjo uporabo. Za posamezno okno ga potrebujete 10-15 cm. 1,5 m traku stane približno 5-6 €.

· 4 x "L" ploski kotniki širine 10mm. En kotnik stane od 0,3-0,6 €.

· PVC inštalacijski kabelski kanal oz. cev. 2 m staneta 2-3 €. Ker obstajajo kabelske cevi različnih velikosti, predlagamo višino 12mm in širino 17mm.

Lahko jih kupite skupaj z dvolepilnim trakom, vendar če želite mrežo v zimskem času odstraniti, je bolje, da je lepljena površina manjša.

· Mreža "na meter" (na voljo so siva, črna in, najbolj opazna, bela) širine 1-1,3 m, ki naj ne bo predebela (zaradi lažjega vstavljanja v profile). 1m² stane približno 2-4 €.

IZDELAVA OKVIRJA ZA MREŽO PROTI KOMARJEM

1) Pri izdelavi pazimo, da okvir ne prekriva odprtine za odvod kondenzata na zunanjem spodnjem delu PVC in ALU oken.

2) Izmerimo zunanjo širino in višino okna oz. okenske odprtine. Dimenzijam okna dodamo še 2-3 cm (zaradi lažjega nameščanja mreže na okno).

3) Na rezalni podlagi pod kotom 45° previdno odrežemo oba konca cevi (npr. z olfa nožem), tako da dobimo 4 "palice" iz PVC inštalacijskih kanalov, ki ustrezajo dolžini in višini okenskega okvirja (+ pribl. 3cm).

4) Da okvir ne razpade, si pomagamo z L-kotnikom, ki ga z navadnim lepilnim trakom oz. selotejpom pritrdimo na notranjo stran cevi oz. kanala.

5) Čez izdelan okvir nato položimo mrežo in jo pritrdimo s pokrovom cevi. Mrežo odrežemo tako, da ne "štrli" iz okvirja. Nato mrežo pritrdimo na okvir s preostalimi 3 pokrovi cevi.

NAMEŠČANJE MREŽE PROTI KOMARJEM

A

1a) Če lahko do okna dostopamo od zunaj

Na hrbtno stran okvirja nalepimo koščke dvolepilnega traku. Umaknemo zaščitno folijo dvolepilnega traku in okvir pazljivo prilepimo na zunanjo stran (očiščenega) okenskega okvirja.

Namesto dvolepilnega traku lahko uporabimo večnamenski sprijemalni trak (ježek). Obstajajo tudi magnetni trakovi, ki jih lahko kupimo na spletu.

B

1b) Če do okna ne moremo dostopati od zunaj

Da med montažo preprečimo morebitni padec mreže skozi okno, lahko na vsako cev oz. inštalacijski kanal prilepimo kos lepilnega traku (selotejp), ali pa skozi luknjice (ki jih najdete na hrbtni strani kanala) prevlečemo vrvico.

C

1c) Če želimo mrežo proti komarjem občasno umikati z okna

Na okvir za mrežo, izdelan iz cevi, zalepimo 8 kosov puhastih (3-4 cm) delov sprijemalnega traku, na zunanjo stran okna pa del sprijemalnega traku z "bodicami". Ko mrežo namestimo na zunanjo stran okna, jo pazljivo (s pomočjo lepilnega traku) potegnemo proti sebi, dokler ne "zadenemo" ježkov. Na PVC in ALU oknih si lahko pomagamo z izboklinami za odvajanje kondenzata - spodnji del okvirja proti komarjem položimo nanje, nato pa zgornji del počasi prislonimo na okenski okvir. Gotovo!

UGOTOVITEV

Obstojno zaščito proti mrčesu oziroma okvir z mrežo proti komarjem, ki ustreza dimenzijam vaših oken, lahko izdelamo na razmeroma enostaven, relativno hiter in stroškovno učinkovit način.