O-STA

Velenje izbrano za finalista za naziv zeleni list

Evropska komisija nas je obvestila, da je bilo Velenje izbrano za enega izmed treh finalistov, ki se potegujemo za naziv zeleni list. Na razpis smo se, kot primer dobre prakse z uspešno okoljsko sanacijo v preteklosti in ukrepov, ki jih izvajamo tudi danes, prijavili konec maja. Finalista sta še Elsinore (Danska) in Bistrita (Romunija). Cilji evropske nagrade Zeleni list so trije: prepoznati mesta, ki izkazujejo dobre okoljske rezultate in zavezanost ustvarjanju zelene rasti, spodbujati mesta, da dejavno razvijajo okoljsko zavest in vključenost državljanov in Identificirati mesta, ki so sposobna delovati kot zeleni ambasadorji, in spodbuditi druga mesta, da napredujejo k boljšim trajnostnim rezultatom. Če bomo izbrani za zmagovalca, bo Mestna občina Velenje prejela 200 tisoč evrov sredstev za izvedbo dejavnosti v letu, ki bo nosilo naziv evropskega zelenega lista.

Nagrada Green Leaf Award (Zeleni list) je bila ustanovljena leta 2015 in izvira iz European Green Capital Award, podeljuje pa jo evropska komisija. Poudarja zelena dejanja in združuje cilje, ambicije Evropskega zelenega dogovora, iniciative The New European Bauhaus in Akcijskim načrtom za ničelno onesnaževanje. Je iniciativa za promocijo in nagrajevanje truda lokalnih skupnosti. EU Green Leaf award za 2022 sta prejela mesto Valongo iz Portugalske in mesto Winterswijk iz Nizozemske.

Naziv zelene prestolnice Evrope se vsako leto podeli evropskemu mestu z več kot 100 000 prebivalci, ki se je izkazalo za vodilno na področju okoljske, družbene in gospodarske trajnosti. V državah, kjer ni mest z več kot 100 000 prebivalci, se lahko prijavi največje mesto. Mesta, ki niso dovolj velika, da bi se potegovala za naziv zelene prestolnice Evrope, lahko kandidirajo za evropski zeleni list (EGLA). Nagrada je namenjena mestom z 20 000 do 100 000 prebivalci, njen cilj pa je priznati in spodbujati prizadevanja teh mest za boljše okoljsko upravljanje in rezultate.

Zmagovalec bo razglašen 27. oktobra na slovesnosti v Grenoblu, mestu v Franciji, ki je zelena prestolnica Evrope 2022.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje