O-STA

Predstavljen prvi govor balkanskega TEDx govorca 35-milijonskemu svetovnemu občinstvu

Fikret Zendeli - Ustanovitelj Social Friday


Zürich, Švica: Prvič v zgodovini sta se ideja in govornik z Balkana znašla v "uredniškem izboru" na TED-ovem uradnem YouTube kanalu, uvrsten med 0,5 % najboljših od 19,700 govorov iz celega sveta.


Novembra 2021 je švicarsko-makedonski podjetnik in ustanovitelj Social Friday-a Fikret Zendeli govoril na TEDxZurich. Je edini govornik z Balkana, ki ga organizacija TED promovira v svetovnem merilu in se pridružuje družbi drugih slavnih govorcev, kot so Bill Gates, Elon Musk, Al Gore in Bill Clinton. TED Talks je najbolj znana platforma za izmenjavo inovativnih idej z globalnim vplivom. Video posnetki TED so prevedeni v več kot 100 jezikov.


Korporativna pravila in rutine je težko spremeniti. Ko podjetniki najdejo "formulo" za denarni uspeh, se je držijo ne glede na vse. Zakaj "bi jo popravljali, če ni pokvarjena", se lahko prepirajo. Zendeli je to prav to trditev izpodbijal.

"Študija o produktivnosti 10 razvitih držav, kot so ZDA, Nemčija, Velika Britanija in visoko produktivna Švica, potrjuje to, kar vsi bolj ali manj vemo." je dejal Zendeli na odru TED, "Petek popoldan je na splošno najmanj produktivan v tednu."

Zendeli pravi: "Čas je, da premislimo o statusu quo in uporabimo ta dejstva za boljšo družbo in bolj zdravo gospodarstvo." Uspeh posameznika ne bi smel biti le v tem, koliko je zaslužil, ampak v tem, koliko je lahko dal nazaj in vplival na skupnost na bolje.

Zendelijeva rešitev je Social Friday (Družabni petek), globalna pobuda družbene odgovornosti podjetij, ki spodbuja podjetja, organizacije in univerze, da se organizirajo in vsako leto štiri petkove popoldneve (enega v vsakem četrtletju) posvetijo prostovoljstvu za lokalni družbeni namen. Ta ideja, ki se je rodila v skritem kotičku Balkana in zdaj prerašča v globalno iniciativo, je nastala kot rezultat članka o raziskavi British Airways, ki je pokazala, da se večina zaposlenih v petek popoldan preprosto izklopi.

Organizacija TED je prepoznala koncept kot "vrednega širjenja". Novembra 2021 je bil Zendeli povabljen, da navdihne množično občinstvo TED s svojo misijo ozaveščanja, reševanja družbenih vprašanj in preoblikovanja korporativnega cikla, iz cikla kvartalnih poročil v cikel organiziranih velikodušnih dejanj.

Organizacija TED je izpostavila Zendelijev govor kot obvestilo naročnike na TEDx, saj predstavlja dragoceno in pravočasno idejo za njihovo globalno občinstvo. To pomeni, da bo koncept Social Friday dosegel 35 milijonov naročnikov TEDx in odprl še več priložnosti za rast pobude.

Za ogled tega zelo vplivnega govora na uradni spletni strani TEDxZurich kliknite tukaj.


Ponovo ustvarimo petke skupaj!


Fikret Zendeli - TEDx Zürich - Foto: Sören Funk


Za več informacij o Social Friday obiščite https://socialfriday.org/.