O-STA

Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko gostili mednarodno konferenco "Gluhi v senci prelomnic in sprememb 20. stoletja: 1917-2000"

Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko gostili mednarodno konferenco Gluhi v senci prelomnic in sprememb 20. stoletja 1917-2000 (arhiv UL FE)

Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko gostili mednarodno konferenco "Gluhi v senci prelomnic in sprememb 20. stoletja: 1917-2000"

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (FE UL) so 8. in 9. avgusta gostili mednarodno konferenco z naslovom "Gluhi v senci prelomnic in sprememb 20. stoletja: 1917-2000", v sklopu katere so preučevali življenje gluhih od prvega pojava komunistične in totalitarne vlade leta 1917 vse do razpada teh političnih sistemov in posledičnega prehodnega obdobja do leta 2000.

V sklopu konference je ekipa Multimedijskega centra Laboratorija za multimedijo (MMC LMMFE) navedene fakultete skrbela za tehnično izvedbo. To je predstavljalo zanimiv izziv, saj je konferenca potekala v hibridnem načinu s številnimi udeleženci v živo in na daljavo. Dogodek se je tolmačil v slovenski, hrvaški in mednarodni znakovni jezik ter hkrati tolmačil v angleški govorni jezik za vse prisotne na daljavo in slovenski govorni jezik za vse prisotne v dvorani. Ekipa MMC LMMFE je v sodelovanju s študenti študijskega programa multimedija vzpostavila celoten avdio in video produkcijski sistem, s katerim so zagotavljali prenos sestavljenega videa v dvorano, ki so ga prilagajali vsebini, video za zaslon pred predavateljem, video za tolmača, več različnih video virov za prenos v zoom ter sestavljen video za prenos v sobo za počitek tolmačev. Dodaten izziv sta predstavljala zagotavljanje zvoka ter dodatna osvetlitev v dvorani.

Na otvoritvi so zbrane nagovorili državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Darjo Felda, odpravnik poslov veleposlaništva Kraljevine Nizozemske g. Derk Jan Nauta, podžupan mesta Ljubljana g. Dejan Crnek ter prodekan FE UL prof. dr. Sašo Blažič.

Vzporedno z dogajanjem na konferenci v LMMFE so potekale tudi študije uporabniške izkušnje naprednih tehnoloških rešitev za zagotavljanje dostopnosti multimedijskih vsebin.

Vsebina in program konference sta dostopna tukaj. Od četrtka, 10. avgusta, konferenca poteka v Zagrebu.