O-STA

Evropska noč raziskovalcev 2022 - Znanost za vse - pridruženi dogodek

Univerza na Primorskem

Univerza na Primorskem

Università del Litorale

University of Primorska

Titov trg 4 • SI-6000 Koper

+386 (0)5 611 75 00

info@upr.si • www.upr.si

V petek, 30. septembra 2022, bomo na Univerzi na Primorskem organizirali Evropsko noč raziskovalcev, ki bo potekala kot pridruženi dogodek pod sloganom "ZnAnosT za vsE (Research for All) - 'ZATE'", ker želimo mladim in vsem drugim prikazati, kako raziskovanje in rezultati teh raziskav vplivajo na naše življenje.

Na dvorišču Pretorske palače v Kopru, kjer se nahajata rektorat univerze in Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem, bodo od 8. do 18. ure potekale različne delavnice. Predstavili vam bomo enega od najpomembnejših izumov, papir, lahko pa boste tudi poskusili oblikovati kitajske pismenke na riževem papirju. Obenem vam bomo predstavili zanimive raziskave s področja turizma, naučili se boste, kaj so glukozinati, kako napisati življenjepis, svetovali vam bomo, kakšno kariero naj izberete, z nami boste vstopili v svet naravoslovja in matematike. Spoznali boste, kaj so trajnostni embalažni materiali in kako potekajo kemijske analize v arheologiji.

V Livadah, v Izoli vam bomo od 9. do 16. ure predstavili, kako iz aromatičnih rastlin dobite eterično olje in hidrolate, ugotovili boste, katere fantastične živali živijo v našem okolju in kje jih posneti.

Za vas smo organizirali voden ogled prostorov raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE, ki je od novembra 2021 največja lesena zgradba v Sloveniji.

V Arheološkem parku Simonov zaliv v Izoli si boste od 9. do 18. ure lahko ogledali ostanke rimske vile in se seznanili s posebnostmi rimske arhitekture, posebej s strehami in z njihovimi kritinami - tegulami. Izvedeli boste tudi, kako poteka raziskovanje delfinov v slovenskem morju.

Na UP Fakulteti za vede o zdravju v Izoli boste med 8. in 14. uro lahko skočili v "skafander" (osebno varovalno opremo), sodelovali pri gibalnem izzivu in se naučili narediti lastavic, stranski most ter še veliko drugega.

V Mitskem parku v Rodiku v občini Hrpelje-Kozina bomo od 16.30. do 19.30. ure oživljali zgodbe o mitski krajini na izviren in nepozaben način ali na kolesu spoznavali biotsko raznovrstnost kraške pokrajine.

V Piranu v Centru znanosti Univerze na Primorskem, Akvarij Piran boste raziskovali podvodni svet Severnega Jadrana in spoznali delo zaposlenih v akvariju.

Več o delavnicah, predstavitvah in razstavi - multisenzorni predstavitvi "POLYLEG 0.2 - časovna matrica upodobitve" lahko preberete na naši spletni strani >> TUKAJ <<.

To leto bomo v okviru Evropske noči raziskovalcev, ki bo potekala kot pridruženi dogodek pod sloganom "ZnAnosT za vsE (Research for All) - 'ZATE'", prvič organizirali predavanja za osnovne in srednje šole, ki jih bodo izvedli naši visokošolski učitelji. Učenci in dijaki bodo izvedli več o bioaktivnih spojinah v rastlinskih izvlečkih, o tem, zakaj so delavci v starem Egiptu stavkali, o zgodovini Kopra, o Krasu, o Cankarju, zdravem prehranjevanju, kitajskih pismenkah in še marsičem drugem, obiščite našo spletno stran in nas obvestite, katero predavanje bi radi, da izvedemo v vaši šoli. Več o vsem tem lahko preberete >> TUKAJ <<.

Projekt Znanost za vse je pridruženi dogodek MSCA in Pobude državljanov Evropske unije, ki se financira v okviru ukrepov Marie Skłodowske Curie. Razpis je: HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01 (ukrepi Marie Skłodowske-Curie Evropska noč raziskovalcev 2022 -2023).

Projekt je sofinanciran od strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije in predstavljen v okviru Meseca znanosti.

Za vse dodatne informacije in rezervacije obiska delavnic, predstavitev in predavanj lahko kontaktirate Vesno Grahovac, koordinatorico projekta na Univerzi na Primorskem po e-mailu: vesna.grahovac@upr.si ali po mobilnem telefonu na: 031 38 69 28

Upam, da se vidimo na Evropski noči raziskovalcev - pridruženem dogodku "ZnAnosT za vsE (Research for All) - 'ZATE'".