O-STA

Janez Sušnik ZDUS : Teh pet evrov naj kar obdržijo

Ljubljana, 7.10.2022 - V Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) so ogorčeni. "Teh pet evrov naj kar obdržijo," je na novinarski konferenci dejal predsednik ZDUS-a Janez Sušnik. Primorske novice poročajo, da je predsednik strokovnega sveta ZDUS Erik Hofbauer izpostavil, da napovedan dvig dodatka ne sledi visoki inflaciji. Obenem pa v ZDUS-u opozarjajo, da prejemki upokojencev ne sledijo prejemkom zaposlenih.

Hofbauer je izpostavil stalno neupoštevanje določb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki predvideva določitev letnega dodatka v dveh različnih višinah. Zahtevajo, da vlada poskrbi, da bo zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti, ki je v parlamentarnem postopku, v delu, ki govori o letnem dodatku, spremenjen na način, da bo sledil zakonu. Sicer napovedujejo ustavno pritožbo.

"Določbe tega zakona doslej še nikoli niso bile upoštevane," je dejal Hofbauer in tako okrcal vse vlade doslej. Tudi druge kritike, ki so jih danes izpostavili v ZDUS - od fiaska z boni za digitalno izobraževanje do odnosa do upokojencev, ki niso pripuščeni k razpravam in odločanju o zanje pomembnih temah (niso denimo člani Ekonomsko-socialnega sveta) so letele na več dosedanjih vlad. A v časih visoke inflacije in povečane negotovosti zaradi povečanih cen hrane, energentov, pa tudi zaradi referenduma o noveli zakona o dolgotrajni oskrbi, je med člani ZDUS in tudi širše vedno več nezadovoljstva, je povedala podpredsednica ZDUS Jožica Puhar.

Če bo referendum o noveli uspel, se namreč oskrbovancem domov za starejše obetajo višje oskrbnine, bojijo pa se tudi, da bi zaradi nedoločnosti osnovnega zakona, ki se ga v praksi ne bo dalo izvajati, začasno nekateri ostali brez določenih pravic, je dejala. Izpostavila je še nezadovoljstvo zaradi neodzivnosti ministrstva za zdravje na njihova opozorila.

Dodatno jih v ZDUS 'čudi predlog ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da naj se valorizacija pokojnin opravi v nominalnem znesku, to je 38,81 evra', je dejala predsednica komisije za pokojninske in invalidske zadeve ZDUS Nežka Ivanetič.

"Vsakršno nominalno povečanje organi ZDUS zavračamo, saj menimo, da je treba ohranjati vrednost pokojnin," je dejala. Pokojnina ni socialna pomoč, problem revščine naj rešujejo socialni transferji, kot je varstveni dodatek in podobno. Pokojnine pa morajo biti odraz vplačanih prispevkov, menijo v ZDUS.

Skrbijo jih namreč dolgoročne posledice takega 'rušenja pokojninskega sistema', saj uravnilovka ne vzpodbuja plačevanja višjih prispevkov v pokojninsko blagajno. Ta bi ob rekordno nizki brezposelnosti morala 'pokati po šivih', je dejala podpredsednica ZDUS Vera Pečnik. Na ZDUS so razočarani tudi nad Zavodom za invalidsko in pokojninsko zavarovanje (ZPIZ), ki je vlado pozval, da se odloči za izredno uskladitev pokojnin 'v okviru razpoložljivih finančnih sredstev'.

Foto: ZDUS