O-STA

Konec tedna že 6. mednarodni festival vezenja


V petek in soboto, 21. in 22. oktobra, bo v Rdeči dvorani Velenje potekal že 6. mednarodni festival vezenja. Festival bo v petek, 21. oktobra, ob 15. uri svečano odprl župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, zaključek festivala z razglasitvijo nagrad in podelitvijo priznanj pa bo v soboto, 22. oktobra, ob 16. uri. Tema letošnjega festivala so vezena naglavna pokrivala, pripravljen je tudi bogat kulturni program. Vstop bo prost.

Na 6. mednarodni festival vezenja v Rdeči dvorani Velenje organizatorji vabijo v petek, 21. oktobra, od 15. do 19. ure ter v soboto, 22. oktobra, od 9. do 17. ure. Vstop bo prost.

Dogodek, ki ima v Velenju že dolgo tradicijo, bo postavil na ogled domače in tuje unikatne vezenine, dogajanje pa bo popestril bogat kulturni program. Tema letošnjega festivala so vezena naglavna pokrivala. V okviru festivala pripravljajo muzejski kotiček, v katerem bodo razstavljena pokrivala, ki jih Muzej Velenje hrani v muzejskem depoju, zasebna zbirka narodnih noš ter knjižni kotiček tematske literature iz zbirke Knjižnice Velenje. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi razstavo tematskega natečaja za osnovnošolsko in srednješolsko mladino. Med udeleženci in razstavljavci festivala bodo številni posamezniki ter predstavniki društev, ki se ukvarjajo z vezenjem - iz Slovenije, Srbije, Italije in Madžarske.

V kulturnem programu bodo nastopili Godba veteranov Univerze za III. življenjsko obdobje Velenje, Citrarski orkester Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje, Septet Kulturnega društva Lipa Konovo, Šaleška folklorna skupina Koleda, člani Kulturnega prosvetnega društva Vinska Gora, Franjo Jurovič (kitara) in Urška Bider (vokal), Citrarke Marjanke, Kapučino bend Univerze za III. življenjsko obdobje Velenje, Folklorna skupina Šmentana muha Osnovne šole Gustava Šiliha Velenje, glasbena skupina Konovski štrajharji, tamburaška skupina Klinčeci Kulturnega društva Fortis, kitarski duo Oskar Čas in Tine Govek ter Trobilni ansambel Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje.

Mednarodni festival vezenja je namenjen promociji vezenja kot pomembnega elementa naše kulturne dediščine in tudi širšega področja tekstilne in oblačilne dediščine. Tako kot vsa leta doslej, bo tudi letos del programa festivala posvečen strokovnim predavanjem. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili dr. Bojanu Knificu, ki bo pripravil predavanje z naslovom Ženska pokrivala na Slovenskem.

Dr. Bojan Knific, kustos Tržiškega muzeja, je eden ključnih strokovnjakov na področju tekstilne dediščine v Sloveniji. Je avtor številnih strokovnih člankov in monografij na tem področju, z mednarodnim festivalom vezenja v Velenju pa sodeluje že vrsto let. Tudi letos bo sodeloval v strokovni žiriji tekmovalnega programa festivala, ki bo ob zaključku festivala podelila nagrade najboljšim izdelkom.

Organizatorji 6. mednarodnega festivala vezenja v Rdeči dvorani Velenje so Muzej Velenje, Mestna občina Velenje, Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje in javni zavodi v Mestni občini Velenje.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje