O-STA

Dan košar ob 100-letnici Semenarne Ljubljana

Začenja se praznovanje pomembnega jubileja. V soboto, 8. aprila, bo v vrtnih centrih Kalia v Ljubljani, Kranju, Celju, Mariboru, Murski Soboti in Šempetru pri Gorici posebej slovesno. Dan košar bo obiskovalce vrtnih centrov Kalia presenetil s prikazom slovenske tradicije pletenja košar in njihove uporabe ob praznikih. Za prijetno vzdušje bodo poskrbeli ljudski godci.

Začetki Semenarne Ljubljana segajo v leto 1906, ko je Maks Sever začel trgovati s semeni. Takratni začetki uspešnega podjetja Sever Ljubljana, ki ga od konca druge svetovne vojne dalje poznamo pod imenom Semenarna Ljubljana, so hkrati pomemben začetek slovenske tradicije pridelave, dodelave in trgovanja s semeni. 100 let strokovnega razvoja in neprekinjenega delovanja najpomembnejšega slovenskega semenarskega podjetja je več kot le praznik uglednega podjetja. Je praznik slovenske ljubezni do zemlje in kulture njenega obdelovanja. Je praznik vseh, ki sejemo in se veselimo plodov. In je hkrati priložnost za zavedanje pomena bogate tradicije, ki smo jo s trudom mnogih generacij ohranjali in razvijali na naših tleh.

Prav z mislijo na to tradicijo in s hvaležnostjo do vsega, kar smo podedovali od naših prednikov, je Semenarna Ljubljana za simbol praznovanja svoje 100-letnice izbrala pleteno košaro. Košara je bila od nekdaj neločljivo povezana s setvijo in plodovi. Zato ni naključje, da jo najdemo tudi v zaščitnem znaku Semenarne Ljubljana. Košara pa ima tradicionalno pomembno vlogo tudi pri praznovanjih, vanjo smo od nekdaj polagali darove in žlahtne dobrote iz domače kuhinje. Košara je simbol plodnosti, obilja in skrbne gospodarnosti.

8. aprila bo zato Semenarna Ljubljana v vseh svojih največjih vrtnih centrih Kalia po vsej Sloveniji priredila Dan košar. Obiskovalci vrtnih centrov si bodo tega dne lahko ogledali, kako nastajajo tradicionalne slovenske pletene košare. Prikaz pletenja košar bodo dopolnile kmečke žene, ki bodo prikazale tradicionalno uporabo košar ob praznikih. Ob zvokih ljudske glasbe čaka obiskovalce vrtnih centrov Kalia tudi posebno presenečenje v znamenju praznovanja 100-letnice Semenarne Ljubljana.

Valentina Škrabl

Vodja projektov za tržno komuniciranje

Dolenjska cesta 242, Ljubljana

e-mail: valentina.skrabl@semenarna.si

http://www.semenarna.si