O-STA

Mednarodni dan znanosti na GCC

VESELJE DO ZNANOSTI Z MEDNARODNO UDELEŽBO

Po dveh koronskih letih spletnih izvedb Veselje do znanosti na Gimnazije Celje - Center s številčno udeležbo mladih iz vse Slovenije in Belgije ponovno prinaša vrvež in radovednost ob počastitvi svetovnega dneva znanosti za mir in razvoj

Na Gimnaziji Celje - Center (GCC) se bo v četrtek, 10. 11., ob 12. uri v športni dvorani šole s plenarnim predavanjem svetovno znanega znastvenika dr. Toma Turka že petnajstič zapored začela ena največjih mladinskih znanstvenih prireditev, ki jo na GCC organizirajo kot šola z mednarodnim statusom v mreži Unesco ASP. Svetovni dan znanost za mir in razvoj, ki ga v svetu obeležujemo prav na ta dan, bo povezal več kot 300 učencev, dijakov in njihovih mentorjev, ki na GCC prihajajo z 32 osnovnih in srednjih šole iz vse Slovenije. Pridružili se jim bodo tudi mladi iz Belgije, 24 dijakinj in dijakov ter 2 učitelja s srednje šole Rozenberg iz mesta Mol, ki se med 7. in 11. 11. na GCC mudijo na mednarodni izmenjavi programa Erasmus +, ki poteka na temo aktivnega državljanstva in promocije STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) v izobraževalnem prostoru. Po uvodnem predavanju dr. Turka bodo imeli udeleženci čas za malico in druženje, od 14.00 pa do 16.30 pa bodo lahko eksperimentirali v 17 vsebinsko raznolikih delavnicah.

V preteklih dveh šolskih letih so zaradi koronskih razmer na GCC Veselje do znanosti pripravili v spletni obliki, letos pa bo prireditev ponovno potekala v živo. Osrednji gost prireditve bo dr. Tom Turk, redni profesor za biokemijo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Je član uredniškega odbora revije National Geographic Slovenija. Dolga leta je bil tudi predsednik državne maturitetna komisije za biologijo. Raziskuje predvsem toksine in biološko aktivne snovi iz morskih organizmov. Izpopolnjeval se je v Bostonu in Gainesvillu v ZDA ter v Trentu (Italija). Sam ali v soavtorstvu je objavil več kot 60 znanstvenih prispevkov ter izdal dve knjigi o življenju v morju. V različnih poljudnih revijah je objavil več člankov s tematiko življenja v morju in kot soavtor sodeloval pri izdaji dveh srednješolskih in dveh osnovnošolskih učbenikov. Je potapljač in popotnik. Mladim na četrtkovi prireditvi bo spregovoril o vlogi in pomenu znanosti v današnjem času.

Popoldanske delavnice pripravljajo dijaki in učitelji GCC, udeleženci pa bodo aktivno vključeni v izvajanje. Pri delu bodo uporabljali sodobne tehnološke postopke in moderno tehnologijo, ki jih pri rednem pouku redko srečujejo. Izkustveno spoznavanje lastnosti snovi in nekaterih procesov, s katerimi se srečujejo pri rokovanju z njim, je privlačen in zelo učinkovit način usvajanja znanj, razumevanja naravnih procesov, razvijanja celovitega in kritičnega mišljenja ter pridobivanja sposobnosti za odgovorno ravnanje. Na GCC so zapisali, da v projektu Veselje do znanosti dajejo velik poudarek medpredmetnemu povezovanju, kompleksnosti in uporabnosti znanja, razvijanju in osvajanju temeljnih kompetenc, promovirajo načela avtentičnega učenja ter spodbujajo dijake in učence k razumevanju vseživljenjskega učenja in konkretne uporabnosti znanj. Projekt omogoča tudi medgeneracijsko in medvrstniško druženje.

Letos so se vabilu na Veselje do znanosti odzvali učenci, dijaki in učitelji s I., II., III. in IV OŠ Celje, OŠ Frana Kranjca, OŠ Frana Roša, OŠ Lava, OŠ Štore, OŠ Griže, OŠ Mihe Pintarja Toleda Velenje, OŠ Livada, OŠ Pod Goro, OŠ Ob Dravinji, OŠ Loče, OŠ Zreče, OŠ Franja Malgaja, OŠ Hruševec, OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice, OŠ Petrovče, I. OŠ Rogaška Slatina, OŠ Šmarje pri Jelšah, OŠ Planina pri Sevnici, OŠ Dobje, OŠ bratov Polančičev Maribor, OŠ Notranjski odred Cerknica, OŠ Lenart, OŠ Leskovec pri Krškem, Center za komunikacijo, sluh in govor Portorož, Gimnazija Gian Rinaldo Carli Koper, Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana, Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje, Srednja šola Rozenberg (Mol, Belgija) in GCC. Mentorice in mentorji delavnic pa bodo: Jožica Kovač, Smiljana Adamič, Majda Kamenšek Gajšek, Vesna Lavrinc, Danica Centrih, Bernarda Špegel Berdič, Saša Ogrizek, Otmar Uranjek, Mihael Gojkošek, Nataša Bergant, Mitja Suvajac, Rok Lipnik, Danijela Marolt, Simona Painkret, Barbara Arzenšek, Barbara Arlič Kerstein in Miha Gartner.

PRILOGA: dr. Tom Turk (osebni arhiv) in fotografije s preteklih prireditev (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Marjana Turnšek, mentorica Unesco ASPnet, marjana.turnsek@gcc.si, 041 664 137

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945