O-STA

Projekt CIRCLE: Krožni dnevi

V sredo, 9. novembra, je v novo odprtem središču Skupno dobro v Šoštanju potekal dogodek Krožni dnevi, izveden v sklopu projekta Circular Innovation and Resilent City Labs in Adrion Region (CIRCLE), ki ga delno financira Evropska unija preko programa Interreg Adrion. Dopoldanski del je bil namenjen delavnicam, s poudarkom na osveščanju o ponovni uporabi električnih aparatov in veščinah manjših popravil, ki jih lahko izvede vsak doma. Spoznavali smo tudi osnove 3D tiskanja, ki nam lahko olajša marsikatero popravilo tako, da si manjkajoč ali polomljen sestavni del enostavno izdelamo. Delavnice sta vodila učitelja Šole za strojništvo, geotehniko in okolje Šolskega centra Velenje, g. Jože Hrovat in g. Karl Planko. Pritegnile so veliko (predvsem mlajših) udeležencev. Hkrati je obratovala tudi premična delavnica in demonstracijska učilnica Spodbujamo e-Krožno podjetja ZEOS, d. o. o..

Po zaključku delavnic so dijakinje Šole za storitvene dejavnosti Šolskega centra Velenje pod vodstvom učiteljic ga. Maše Kolšek in ga. Irene Herlah izvedle modno revijo "Ko oblačila znova zaživijo". Revija je nadgradnja projekta dijaške trgovinice z rabljenimi oblačili Modno podstrešje, ki deluje že več let v pritličju stavbe B Šolskega centra Velenje.

Sledila je otvoritev stalne izmenjevalnice delujočih aparatov podjetja ZEOS, v katero boste lahko prinesli svoje aparate, ki jih ne potrebujete več, ter jih zamenjali za druge. Otvoritve se poleg mag. Emila Šehića, direktorja podjetja ZEOS, udeležil tudi direktor občinske uprave Občine Šoštanj, g. Drago Koren.

V popoldanskem delu Krožnih dni je sledil posvet o praksah delovanja različnih poslovnih modelov v krožnem gospodarstvu, ki ga je moderiral vodja središča Skupno dobro, g. Franci Pečnik. Gostje so bili dr. Marinka Vovk iz celjskega Centra Ponovne Uporabe in ga. Mojca Žganec Metelko iz Zavoda Knof ter dr. Luka Zajec, tehnični direktor podjetja Syncycle. Na posvetu je potekala razprava o praksah delovanja različnih poslovnih modelov v krožnem gospodarstvu. Spoznali smo dva od že delujočih centrov ponovne uporabe ter nov projekt Studio KROG - Studio krožnega gospodarstva, ki nastaja v Slovenskih Konjicah ter namerava s pomočjo ponovne uporaba reševati stanovanjsko problematiko. Dr. Zajec je zbranim predstavil razvojni projekt obdelave materialov s kemično razgradnjo s pirolizo, za materiale, ki so sicer predvideni za sežig. Postopek bi omogočal obsežno širitev odpadnih materialov, ki so primerni za predelavo v granulat za uporabo v industriji plastike ter pogonska goriva.

Na posvetu smo prišli do sklepa, da je nujno povezovanje med deležniki krožnega na vseh nivojih. Potrebno je tako osveščanje v lokalnem okolju, šolah in vrtcih kot pri podjetjih, javnih zavodih ter občinah.

Krožnih dni so se poleg meščanov Šoštanja udeležile tudi organizirane skupine iz Osnovne šole Karla Destovnika - Kajuha, preko spleta pa so se pridružili tudi mednarodni partnerji projekta CIRCLE.

Avtor: Igor Doler, vodja projektne skupine

Projekt CIRCLE