O-STA

Velenje bo bogatejše za pasji in senzorični park

17. november 2022


V Mestni občini Velenje smo že pred časom začeli s postopki za umestitev in ureditev pasjega parka, ki je predviden na delu zelenice nad Šaleško cesto (ob peš in kolesarski poti na Gorico). Trenutno urejamo vsa potrebna soglasja in če bodo vsi postopki speljani po načrtu, bo Velenje že v naslednjem letu dobilo senzorični pasji park. Prav tako bomo s posebnimi tablami označili zelenice prijazne psom in uredili poseben - neograjen senzorični park za pse pod Kožljem. Tudi v prihodnje bomo ozaveščali lastnike psov, da čistijo za svojimi psi in po potrebi postavili še kakšen koš za odpadke.

V Mestni občini Velenje se zavedamo, da v naši občini živi tudi veliko ljubiteljev psov in, da je med lastniki psov že nekaj časa želja, da bi Velenje dobilo pasji park, zato smo že v začetku leta sestavili projektno skupino, v katero smo vključili tudi občanke in občane, lastnike psov in strokovnjake, ki se ukvarjajo z vzgojo psov. Skupaj s krajinsko arhitektko Kajo Flis pripravljamo najboljše predloge za pasji in senzorični park za pse v Velenju. Senzorični pomeni, da bodo v njem elementi, ki bodo pse spodbudili k ovohavanju in raziskovanju z vsemi čutili. Senzorični elementi v parku dajejo psu priložnost, da uporabijo svoje naravne pasje veščine in jim omogoča mentalno stimulacijo, ki psa sprosti.

Za pasji park na delu zelenice ob Šaleški cesti je izdelana idejna zasnova za pridobitev projektnih in drugih pogojev, ko bomo pridobili pogoje, ki jih zahtevajo predvsem Zavod za varstvo kulturne dediščine OE Celje, Zavod za gozdove OE Nazarje, Elektro Celje in Komunalno podjetje Velenje, jih bomo vključili v projektno dokumentacijo za izvedbo gradnje. Za predviden obseg pasjega parka kot nezahtevnega objekta, bo potrebno pridobiti tudi gradbeno dovoljenje, na podlagi katerega bomo z izgradnjo lahko začeli.

Prav tako bomo z različnimi aktivnostmi spodbujali odgovorno ravnanje lastnikov psov, da bodo vsi pobirali za svojimi psi iztrebke, kot to počne že sedaj večina lastnikov. Želimo si, da bi se odgovorno obnašali vsi lastniki psov. Letos pomladi smo organizirali prvo čiščenje pasjih iztrebkov, na kateri smo delili brezplačne vrečke in tudi obešanke za vrečke ter tako želeli spodbuditi k pobiranju za svojimi psi tudi tiste redke lastnike psov, ki tega še ne počnejo. Prav tako smo s pomočjo predlogov občank in občanov postavili v Velenju tudi več kot 10 dodatnih košev za odpadke, saj za pasje iztrebke sedaj niso več potrebni posebni koši. Tudi tako želimo spodbuditi k čiščenju za svojimi psi vse lastnike psov. S podobnimi akcijami bomo nadaljevali tudi v prihodnje.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje