O-STA

Risopiski v AQ GCC

GIMNAZIJA CELJE - CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

24. novembra v umetniški četrti v Celju svoja vrata odpira zanimiva razstava ilustracij Matevža Bervarja

Galerija AQ je nastala leta 2013 kot projekt ustvarjalcev, ki delujejo znotraj celjske umetniške četrti, dela mesta, kjer so nanizani z zgodovinskim delom mesta prepleteni umetniški ateljeji. Dolga leta jo je uspešno vodil celjski fotograf in umetnik Robert Hutinski, pomladi 2022 pa jo je v upravljanje prevzela Gimnazija Celje - Center (GCC) in jo preoblikovala v inovativni učni prostor, inkubator za neodvisno umetniško ustvarjanje dijakov GCC, zlasti tistih iz programa umetniške gimnazije likovne smeri, ki galerijo tudi upravljajo.

Cikel razstav letošnjega šolskega leta, ki ga na GCC v celoti posvečajo visokemu jubileju - 110-letnici šole, bo po razstavah Daše Vinšek in Karin Vrbek, Aljoše Videtiča ter dobrodelne razstave unikatno poslikanih srajc, dopolnila razstava nekdanjega dijaka GCC, študenta ilustracije na ALUO Matevža Bervarja. Svoja vrata bo odprla v četrtek, 24. 11., ob 19. uri v AQ GCC v celjski umetniški četrti. Z njo na GCC nadaljujejo galerijski program, kjer predstavljajo nekdanje dijake, ki so se odločili, da po zaključku srednjega šolanja nadaljujejo izobraževanje na likovno-vizualnem področju. Bervar je že v času šolanja na GCC izkazoval izjemen risarski talent, v prostem času risal, igral videoigre, prebiral mešanico svetovnih klasikov in obskurnih fantazijskih avtorjev, nastopal v ŠILI, pel v FaVoZi, vodil Temnice & Zmaje, premleval osnovna vprašanja človeškega obstoja, leta 2019 pa je pri

založbi Stripburger izdal stripovski prvenec Knjiga od hudiča. Na celjski razstavi s pomenljivim naslovom Risopiski bo predstavil mapo, s katero se je prijavil na fakulteto, nekaj svojih študijskih nalog, pa še kakšen osebni projekt.

Razstava, ki bo odprta do 10. 12., dopolnjuje niz kulturnih dogodkov ob koncu koledarskega leta, ki ga bodo na GCC nadaljevali z Miklavževim koncertom (1. 12.), ki ga bodo ponovili letos tudi v Mariboru, Ta veselim dnevom kulture s podelitvijo šolskih Prešernovih priznanj (5. 12.), Centrovizijo in odprtjem nove razstave v AQ GCC (14. 12.), veselim decembrom (14.-23. 12.), v novo leto pa bodo že tradicionalno vstopili z novoletnim koncertom v cerkvi sv. Duha v Celju (4. 1.).

PRILOGE: ilustracije Matevža Bervarja (arhiv GCC)

Dodatne informacije: Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si