O-STA

Ekskurzija v Rim

Kot vsako leto smo se gimnazijci tudi letos podali na prednovoletno ekskurzijo. Tokrat smo izbrali italijansko prestolnico Rim, bogato z rimsko in krščansko zgodovino. Obiskali smo papeško državico Vatikan, kjer nas je pričakalo "življenjsko" delo Berninija - trg in bazilika sv. Petra. Sprehodili smo se tudi do Angelskega gradu, ki ga je dal postaviti cesar Hadrijan kot mavzolej zase in za svojo družino. Zgrajen je bil v letih 135-139, ime pa je dobil po kipu angela na vrhu stavbe. Po ozkih uličicah predela Trastevere smo se sprehodili do trga Navona, ki je bil v času starega Rima stadion, občudovali smo steber cesarja Marka Avrelija in nekdanje pogansko svetišče Panteon, kjer so pokopani številni italijanski veljaki. Po intenzivnih ogledih znamenitosti se je prilegla prava italijanska večerja s špageti kot "primo piatto" in okusnimi zrezki s prilogo.

Naslednji dan je bil poln lepih pogledov na ostanke nekoč slavnega rimskega imperija. Po zajtrku v hotelu smo se peš in z metrojem podali na oglede. Najprej smo obiskali čudovito cerkev Santa Maria Maggiore, se nato sprehodili mimo cesarskih forumov do Trajanovega stebra, mimo spomenika na Beneškem trgu, imenovanega Vittorianoin posvečenega kralju Vittoriu Emanuelu II., ki ga domačini malce žaljivo imenujejo tudi "poročna torta" ali "pisalni stroj". Zatem nas je pričakal častitljivi Kolosej(nekdaj je sprejel več kot 45.000 gledalcev), ki ga je dal zgraditi cesar Vespazijan leta 72 n. št. na tleh nekdanje Neronove Domus Auree. Originalno je bil poznan kot Flavijski amfiteater po rodbinskem imenu Vaspazijana. Sprehodili smo se po Vii Sacri od Titovega slavoloka do kurije in se nato povzpeli na Kapitol ali Campidoglio- nekdanji center rimske vlade, ki ga je leta 1538 arhitekturno uredil Michelangelo Buonarotti. Pri fontani Trevismo lahko preko ramen vrgli novčič, da se še kdaj vrnemo v Rim. Sprehod smo zaključili na španskih stopnicahin na Španskem trgu z vodnjakom Barcaccia. Mesto je žarelo v lučkah predprazničnih dekoracij, prav tako je bilo polno obiskovalcev z različnih delov sveta.

Zadnji dan smo obiskali Katakombe sv. Kalistaiz 2. st., ki predstavljajo pravi labirint podzemnih hodnikov, kjer je bilo pokopanih več kot 500 tisoč Rimljanov; zaradi tufa so bila trupla več stoletij dobro ohranjena. Slovenski pater nam je zelo slikovito razložil simbole krščanstva in kratko zgodovino dogajanja izpred 2000 let. Povsem drugačno vzdušje smo doživeli v predelu Coppede, kjer je dal arhitekt Coppede postaviti raznolike palače in vile v slogu secesije. Glede na neverjetno visoke temperature decembra smo lahko pred odhodom na soncu uživali ob okusnem kapučinu.

Tako nam je po temeljitem ogledu impozantnih kulturnih spomenikov Rima preostala le še vožnja proti domu. V nočnih urah smo se vrnili domov in ker vemo, da izkušnje bogatijo, smo ponovno bogatejši - kot pravi Sokrat: "Na svetu je dobro in zlo; to, kar je dobro, je znanje in to, kar je zlo, je nevednost." In potovanja nam vsekakor širijo obzorja in kopičijo kulturni kapital.

Darja Joger Gimnazija Šolski center Velenje