O-STA

"Ker ljubezen zmore drugače": za otroke, ki so preživeli zlorabo, Slovenci zbrali skoraj 29.000 EUR

V odmevni vseslovenski akciji sta Merkur zavarovalnica in Inštitut za zaščito otrok, Lunina vila zbrali sredstva za brezplačno psihoterapevtsko pomoč otrokom, ki so preživeli zlorabo

Ljubljana, 19. januar 2023 - Z januarjem se je zaključila ozaveščevalna akcija "Če prijaviš, lahko ustaviš! Ker ljubezen zmore drugače," s katero je Lunina vila, Inštitut za zaščito otrok, želela opozoriti na stiske otrok, ki so preživeli spolno zlorabo. Statistike so pretresljive, saj evropske raziskave kažejo, da v otroštvu spolni napad doživi od deset do dvajset odstotkov otrok. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pa je žrtev spolne zlorabe vsaka peta deklica in vsak sedmi deček.

Akcija, ki jo je omogočila Merkur zavarovalnica, zasnovala agencija Bold.group in podprli ambasadorji Nina Pušlar, Tara Zupančič in Denis Porčič - Chorchyp, je povezala srčne posameznike in podjetja iz vse Slovenije, ki so stopili skupaj, da bi pomagali otrokom, ki so preživeli zlorabo. Akcija se je končala uspešno: z zbranimi 28.962 EUR bo imelo omogočen dostop do celoletne brezplačne psihološke obravnave vsaj 12 otrok in najstnikov.

Nina Kralj, direktorica Inštituta Lunina vila, je z izkupičkom kampanje zelo zadovoljna: "Mogoče se 12 otrok ne sliši veliko, ampak to je 12 otrok, ki jim bomo pomagali iz teme priti nazaj v svetlobo. Pomagali jim bomo, da bodo lahko iz neprespanih noči, polnih nočnih mor, spet normalno zaspali. Da bodo verjeli v svet, v odrasle. In ne samo, da bomo pomagali tem 12 otrokom, ampak tudi njihovim otrokom. Velik problem zlorabe je to, da se prenaša iz roda v rod, ker se dogaja v družinskem krogu. S pomočjo, ki jim jo bomo omogočili, bomo lahko ta krog prekinili."

Da se nasilje prekine, je zelo pomembno tudi ozaveščanje. "Mislim, da smo s to kampanjo ogromno naredili na ozaveščanju - da ljudje vedo, kje lahko dobijo pomoč, in da je zdaj marsikdo prijavil kaznivo dejanje, ki ga sicer ne bi. Prijava pa je prvi korak, da se stvari ustavijo. Prepričana sem, da smo s tem marsikomu spremenili ali celo rešili življenje," še dodaja Nina Kralj. Da je bila akcija odmevna, kažejo tudi številke. V času trajanje kampanje so namreč na Lunino vilo dobili kar več kot dvakrat več klicev, kot v istem obdobju pred kampanjo. "Ko smo začeli s kampanjo, je bilo v čakalni vrsti za brezplačno obravnavo 18 otrok, ta trenutek jih je 42."

V Merkur zavarovalnici so decembra v okviru kampanje zbirali denar tudi interno - zaposleni in uprava, ki je zbrani znesek zaposlenih podvojila, so skupaj zbrali 1.500 EUR. "Družbena odgovornost je pri nas pomembna vrednota. In takšni projekti so še posebej lepi, saj lahko z njimi pomagamo širši družbi pri ozaveščanju o takšnih tematikah. Občutki ob tem, da smo v okviru kampanje zbrali tolikšen znesek, so fantastični. Otroci so naša prihodnost in mislim, da je pomembno, da se posvečamo tudi takšnim projektom," je povedala Meta Lahne, predsednica uprave Merkur zavarovalnice.

Z zbranimi sredstvi pa se poslanstvo Lunine vile ne zaključuje. Zaradi spolnega nasilja trpi vsak peti otrok, če k temu prištejemo še čustveno in fizično nasilje, pa je ta številka še bistveno večja. Policija v Sloveniji letno obravnava okoli 80.000 različnih kaznivih dejanj nad otroki, od tega kar več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju. Pomembno je, da se otroke, ki so v situacijah nemočni, takoj zaščiti, kakršnokoli zlorabo otrok pa prijavi, lahko tudi anonimno preko spletne povezave ali preko anonimne brezplačne številke 080 12 00.

Več informacij o akciji je dostopnih na tej povezavi. Še vedno pa lahko pomagate otrokom, ki so preživeli zlorabo - z nakupom medvedka, poslanim SMS sporočilom z vsebino PRISPEVAM5 na število 1919 ali nakazilom na TRR račun Lunine vile.