O-STA

Uvod v prepoznavanje divjih opraševalcev v organizaciji Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT

Opraševalci zagotavljajo eno najpomembnejših ekosistemskih storitev na planetu - opraševanje. Omogočajo pridelavo hrane, varujejo in ohranjajo ekosisteme in vrste, prispevajo k biotski raznovrstnosti in pogosto delujejo kot indikatorji stanja okolja. Njihova številčnost po vsej Evropi hitro upada zaradi razdrobljenosti habitata, uporabe pesticidov, podnebnih sprememb in drugih dejavnikov, zaradi česar sta njihovo spremljanje in ohranjanje prednostna naloga.

Oddelek za biodiverziteto UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije v okviru akcije COST Akcije ConservePlants (CA18201) med 15. in 17. februarjem 2023 v Izoli organizira:

· tečaj določanja divjih opraševalcev z mednarodno udeležbo.

Med tečajem se bodo udeleženci na teoretičnih predavanjih seznanili s pomenom divjih opraševalcev ter njihovimi glavnimi skupinami: čebelami, metulji in muhami trepetavkami. Spoznali bodo njihovo biologijo, ekologijo, metode spremljanja, lova, priprave vzorcev in težave pri določanju. V popoldanskem času se bodo posvetili praktičnemu določanju opraševalcev v laboratoriju.

Tečaja se bo udeležilo preko 15 naravovarstvenikov in raziskovalcev na začetku kariere iz vse Evrope, vodili pa ga bodo strokovnjaki iz Italije, Portugalske, Nizozemske in Slovenije.

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT bo omogočil spremljanje teoretičnih predavanj študentom in širši javnosti v živo ter preko aplikacije ZOOM.

Dnevni red

(15. - 17. 2. 2023)

1. dan

Dopoldne: Uvodni pozdrav

Predavanje 1: Opraševalci: pomen, glavne skupine, ohranitveni status in metode monitoringa (Hugo Gaspar)

Predavanje 2: Uvod v metulje (Marco Bonifacino)

Popoldne: Praktični del:

Določanje metuljev in demonstracija preparacije vzorcev

2. dan

Dopoldne:

Predavanje 3:

Uvod v čebele: biologija, ekologija in taksonomija (Simone Flaminio, Andrej Gogala, Hugo Gaspar)

Popoldne: Praktični del:

Prepoznavanje čebel

3. dan

Dopoldne:

Predavanje 4: Uvod v muhe trepetavke (Maarten de Groot)

Popoldne: Praktični del:

Prepoznavanje muh trepetavk

Diskusija (Hugo Gaspar)

Podrobnosti dogodka: https://www.conserveplants.eu/en/training-schools/introductory-training-school-on-bee-identification-2023

Predavanja: 9 - 12h

Naslov za udeležbo na predavanjih:

UP FAMNIT, Objekt Livade 1.0, Livade 4, Izola 6310

Link ZOOM: https://upr-si.zoom.us/j/84058892779?pwd=ZFp6eURXK0ZkaElKYWsrdGN4ZDFodz09 (Meeting ID: 840 5889 2779; Password: 385200)