O-STA

Evropski projekt SMASH odprl prvi mednarodni razpis za podoktorske projekte

SPOROČILO ZA JAVNOST

Nova Gorica, 14. februar 2023

Izbrali bodo 15 najboljših projektov na področju uporabe strojnega učenja v znanstvenih raziskavah, ki bodo v naslednjih dveh letih potekali v Sloveniji.

Univerza v Novi Gorici je lansko leto skupaj s partnerji, Univerzo v Ljubljani, Institutom Jožef Stefan, Agencijo Republike Slovenije za okolje in Institutom informacijskih znanosti Maribor, pridobila COFUND projekt SMASH v vrednosti 10 milijonov evrov, ki ga sofinancira program za raziskave in razvoj Obzorje Evropa.

SMASH je prvi COFUND projekt, ki ga koordinira slovenska organizacija. Njegov cilj je v naslednjih petih letih pritegniti 50 odličnih podoktorskih raziskovalk in raziskovalcev iz vsega sveta, vključno s slovenskimi raziskovalci in raziskovalkami v tujini, ki bodo s pomočjo metod strojnega učenja, umetne inteligence in super računalnika Vega raziskovali na različnih področjih naravoslovja in humanistike.

Danes projekt SMASH odpira fazo zbiranja prvih prijav. Na spletni strani projekta smash.ung.si so odprli prvi mednarodni razpis za prijavo podoktorskih projektov, ki bodo z metodami strojnega učenja oziroma umetne inteligence naslavljali nekatere najzahtevnejše raziskovalne izzive, kot so na primer temeljna vprašanja o našem vesolju, napovedi vplivov podnebnih sprememb, razvoj tehnologij in rešitev za medicino nove generacije ter osnove jezika in komuniciranja.

REPUBLIC OF SLOVENIA MINISTRY OF THE ENVIRONMENT AND SPATIAL PLANNING

SLOVENIAN ENVIRONMENT AGENCY

www.ung.si

SMASH Postdoctoral program

Univerza v Novi Gorici

Vipavska cesta 13

SI-5000 Nova Gorica

Co-funded by

the European Union

This project has received funding from the European Union's Horizon Europe research and innovation programme under the Marie Sklodowska-Curie grant agreement No. 101081355.

Na prvem razpisu nameravajo s pomočjo mednarodne komisije ocenjevalcev izbrati in finančno podpreti 15 najboljših podoktorskih projektov. Izbrani projekti bodo trajali dve leti, raziskovalci in raziskovalke pa jih bodo izvajali na Univerzi v Novi Gorici, Univerzi v Ljubljani, Institutu Jožef Stefan, Agenciji Republike Slovenije za okolje ali Institutu informacijskih znanosti, Maribor.

Ob tej priložnosti bo v petek, 24. 2. 2023, ob 10. uri, v Lanthierijevem dvorcu v Vipavi predstavitev projekta SMASH in nekaj primerov uporabe metod strojnega učenja v sodobnih znanstvenih raziskavah.

Več informacij o projektu SMASH: https://smash.ung.si/.

Andreja Leban

Dodatne informacije:

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

T: 05 62 05 827, GSM: 040 266 058

E: andreja.leban@ung.si

REPUBLIC OF SLOVENIA MINISTRY OF THE ENVIRONMENT AND SPATIAL PLANNING

SLOVENIAN ENVIRONMENT AGENCY

Jozef Stefan © 6 @ institute e
Univerza v Ljiubliani