O-STA

Tretji koncertni večer abonmaja Filharmonični klasični koncerti

FKK 3
sopranistka Sarah Wegener
dirigent Heinz Holliger

Mladostni grehi

23. in 24. februar 2023 ob 19.30

Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Orkester Slovenske filharmonije

Heinz Holliger, dirigent

Sarah Wegener, sopran

Spored:

Anton Webern: Šest skladb za veliki orkester, op. 6

Alban Berg: Sedem zgodnjih pesmi

Heinz Holliger: Šest pesmi na besedila Christiana Morgensterna

Heinz Holliger: Somrak, pet haikujev za sopran in veliki orkester

Claude Debussy (ork. Charles Koechlin): Khamma

Skoraj šestdeset let je minilo od nastanka Šestih pesmi na besedila Christiana Morgensterna do nastanka cikla Dämmerlicht (Somrak). Kako gleda skladatelj v visoki starosti na svoje "mladostne grehe"? Kako drugačna je njegova glasba danes? Kako se spogleduje z glasbo mladega Weberna in Berga ali zrelega, redko slišanega Debussyja?

Heinz Holliger zaradi svoje vsestranskosti, virtuoznosti in inovativnosti sodi med najzanimivejše glasbene osebnosti našega časa. Izobraževal se je kar v treh glasbenih prestolnicah - Bernu, Parizu in Baslu. Pri Emilu Cassagnaudu in Pierru Pierlotu je študiral oboo, pri Savi Savovu in Yvonne Lefébure klavir, pri Sándorju Veressu in Pierru Boulezu pa komponiranje.

Kot dirigent sodeluje z najuglednejšimi orkestri in zasedbami po vsem svetu, med njimi so Berlinski filharmoniki, Clevelandski orkester, Orkester Concertgebouw iz Amsterdama, Londonski filharmoniki, Dunajski filharmoniki in simfoniki, nemški radijski orkestri, Orkester Tonhalle iz Zuricha, Orkester Romanske Švice, Lyonski nacionalni orkester, Filharmonični orkester iz Strasbourga, Komorni orkester Mahler, Evropski komorni orkester, Komorni orkester iz Lozane, Godalni kvartet Juilliard idr.

Holliger je hkrati eden danes najbolj iskanih skladateljev. Njegove skladbe ekskluzivno izdaja založba Schott Music International. Med pomembnejšimi velja omeniti skladbe Scardanelli, Violinski koncert, Lunea, Increschantüm, Dämmerlicht. Opera Sneguljčica (Schneewittchen), ki jo je napisal na besedilo Roberta Walterja, je bila krstno izvedena v Operi Zurich in je bila deležna odličnih odzivov tako kritiške javnosti kot širšega občinstva.

Prejel je častni doktorat Univerze v Zurichu, poleg tega pa je član Akademije umetnosti v Berlinu ter Londonske glasbene akademije.

Britansko-nemška sopranistka Sarah Wegener velja za pevko s "čudovitim, sijočim, močnim

in barvitim glasom" (Frankfurter Allgemeine Zeitung). Sprva je študirala kontrabas, nadaljevala pa s študijem petja v Stuttgartu. Izobraževala se je tudi na mojstrskih tečajih pri Gwyneth Jones in Renée Morloc.

Sodelovala je z mnogimi vodilnimi dirigenti, kot so Kent Nagano, Kiril Petrenko, Mariss Jansons, Vladimir Jurovski in Heinz Holliger, ter orkestri: s Filharmoničnim orkestrom Nizozemskega radia, Simfoničnim orkestrom iz Hamburga, Filharmoničnim orkestrom Bavarskega radia, Simfoničnim orkestrom Zahodnonemškega radia iz Kölna, Simfoničnim orkestrom iz Montreala, Londonskimi filharmoniki idr. Je tudi redna gostja cenjenih festivalov in mnogih znamenitih glasbenih prizorišč.