O-STA

V sodelovanju z različnimi institucijami ustvarjamo program za zeleni list 2024

6. marec 2023

V lokalni skupnosti smo že v začetku leta začeli s pripravo programa, ki ga bomo kot nosilci naziva zeleni list 2024 izvajali v naslednjem letu. Z javnimi zavodi, predstavniki izobraževalnih in športnih institucij, predstavniki gospodarstva, kmetijstva ter nekaterimi posamezniki, ki se ukvarjajo z zelenimi vsebinami smo izvedli več delavnic, s katerimi smo prišli do nekaterih skupnih ciljev in pestrega nabora predlogov. Prav tako predloge sprejemamo tudi preko elektronske pošte na naslov greenleaf@velenje.si, pripravili pa bomo tudi anketo za vse občanke in občane. Želimo si, da bi bilo naslednje leto res zeleno obarvano na vseh področjih in da bi ostalo tudi nekaj trajnih ukrepov, ki bi izvirali iz tega projekta in želimo, da bi vsi tradicionalni dogodki v 2024 imeli poudarek na temo zeleno in da bi bila tudi njihova izvedba okolju prijazna (način prihoda, odpadki, poraba energije in drugih virov). V februarju smo sodelovali tudi s Šolskim centrom Velenje pri mladinskem dialogu, kjer smo prisluhnili opažanju mladih glede različnih tem vezanih na našo lokalno skupnost, med njimi so bile tudi vsebine vezane na trajnostno mobilnost, zeleno Velenje ...

27. oktobra je Evropska komisija v Grenoblu, mestu v Franciji, izmed treh finalistov za prejemnika naziva zeleni list izbrala Velenje, ki bo zato prejelo 200 tisoč evrov sredstev za izvedbo dejavnosti v letu, ki bo nosilo naziv evropskega zelenega lista. Kot primer dobre prakse smo se z uspešno okoljsko sanacijo v preteklosti in ukrepi, ki jih izvajamo tudi danes, konec maja prijavili na razpis. Cilji evropske nagrade zeleni list so trije: prepoznati mesta, ki izkazujejo dobre okoljske rezultate in zavezanost ustvarjanju zelene rasti, spodbujati mesta, da dejavno razvijajo okoljsko zavest in vključenost državljanov in Identificirati mesta, ki so sposobna delovati kot zeleni ambasadorji, in spodbuditi druga mesta, da napredujejo k boljšim trajnostnim rezultatom.

Nagrada Green Leaf Award (Zeleni list) je bila ustanovljena leta 2015 in izvira iz European Green Capital Award (Evropska zelena prestolnica), podeljuje pa jo evropska komisija. Poudarja zelena dejanja in združuje cilje, ambicije Evropskega zelenega dogovora, iniciative The New European Bauhaus in Akcijskim načrtom za ničelno onesnaževanje. Je iniciativa za promocijo in nagrajevanje truda lokalnih skupnosti.

Naziv zelene prestolnice Evrope se vsako leto podeli evropskemu mestu z več kot 100.000 prebivalci, ki se je izkazalo za vodilno na področju okoljske, družbene in gospodarske trajnosti. V državah, kjer ni mest z več kot 100.000 prebivalci, se lahko prijavi največje mesto. Mesta, ki niso dovolj velika, da bi se potegovala za naziv zelene prestolnice Evrope, lahko kandidirajo za evropski zeleni list (EGLA). Nagrada je namenjena mestom z 20.000 do 100.000 prebivalci, njen cilj pa je priznati in spodbujati prizadevanja teh mest za boljše okoljsko upravljanje in rezultate.

Prav tako pa je Velenje eno izmed treh slovenskih mest, ki so bila izbrana v Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest. Omenjena Misija je program Evropske komisije, ki bo izbrana mesta spremljala in podpirala pri preobrazbi za doseganje podnebne nevtralnosti do leta 2030 in zato bo dogajanje v naslednjem letu povezan tudi z aktivnostmi v okviru misije.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje