O-STA

Velenje obiskala delegacija iz Albanije

6. marec 2022


V Velenju smo gostili delegacijo predstavnikov ministrstva za notranje zadeve, agencije za podporo lokalni samoupravi in občinskih uradnikov iz mest Prrenjas, Korča in Berat v Albaniji, z namenom ogleda primerov dobrih praks pri izvajanju EU projektov in procesov. Obisk Velenja je bil del študijskega obiska, ki ga je organiziralo Združenje mestnih občin Slovenije v sklopu projekta TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange Instrument).

Predstavnikom delegacije, ki jo je sprejel direktor občinske uprave mag. Iztok Mori s sodelavci, smo predstavili večje projekte v sklopu procesa prestrukturiranja ter projekt Misija EU za podnebno nevtralna mesta. Goste je zanimalo predvsem, na kakšen način bomo v proces izstopa iz premoga vključili lokalno skupnost, razmišljanje in vedenje vsakega posameznika.

Vodja Urada za gospodarski razvoj in prestrukturiranje Karla Sitar je podrobneje predstavila projekta prenove Stare elektrarne v Center prihodnosti in industrijski inkubator TechHub.

Seznanili smo jih tudi s prenovo sistema daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini, ki predstavlja primer dobre prakse, saj poleg številnih drugih prednosti ogromno prispeva k čistejšemu ozračju v naši dolini. Gostje so pohvalili projekte, ki prispevajo k trajnostni mobilnosti (Bicy, Lokalc, gradnjo kolesarskih stez), projekte, ki spodbujajo prehod na zeleno in ljudem prijazno bivanje v mestnem središču, zeleni turizem ter urejenost in čistost mesta. Direktor mag. Iztok Mori je poudaril, da je pri vseh projektih in aktivnostih izjemno pomembno, da vanje aktivno vključimo tudi občanke in občane ter da vsaka sprememba zahteva čas in se lahko uvede postopoma. V Velenju odlično sodelujemo in povezovalna energija se kaže v dobrih projektih.

Delegacija, ki je obiskala tudi Koper, Novo Gorico, Ljubljano in Celje, si je v nadaljevanju obiska v Velenju ogledala tudi Visto - park z razgledom.

Prijazen pozdrav!

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje