O-STA

S skupnimi močmi proti pljučnici. Cepilni dan v Kamniku!

Pljučnica, vnetje srednjega ušesa, meningitis in druge. Vsem je skupen imenovalec Streptococcus pneumoniae oziroma bakterija pnevmokok.

To je bakterija, ki jo poznamo že več kot 100 let. Obstaja okoli 100 različnih vrst oziroma sevov bakterije, med katerimi lahko večina povzroči razvoj bolezni - največkrat pljučnico. Lahko pa pride tudi do okužbe krvi in vnetja možganskih ovojnic oz. meningitisa. Nekatere hujše pnevmokokne okužbe se lahko končajo tudi s smrtjo.

Sama okužba se prenaša kapljično, ob tesnem stiku dveh ljudi. Gre za okužene kapljice, ki jih ob dihanju in kašljanju izločamo v okolico.

Možnost brezplačnega cepljenja proti pnevmokoknim okužbam, ki je sedaj na voljo za vse kronične bolnike in starejše od 65 let, ponuja novo možnost zaščite proti pljučnici in drugim pnevmokoknim boleznim. Stroka cepljenje priporoča, saj je cepivo varno (je mrtvo) in učinkovito (v 23-valentnem cepivu se nahajajo tisti serotipi pnevmokoka, ki najpogosteje povzročajo invazivno bolezen). Potreben je le en odmerek cepiva, zato cepljenje proti pnevmokoknim okužbam lahko opravimo istočasno s cepljenjem proti gripi.

ZD Kamnik 15.3.2023, vabi vse kronične bolnike ter starejše od 65 let, na cepilni dan (cepljenje proti pnevmokoknim okužbam). Cepljenje bo potekalo brez naročanja v CEPILNEM CENTRU ZD KAMNIK v 2. nadstropju in sicer med 14.00 in 16.00.

Vse informacije so na voljo na povezavi https://www.zdkamnik.si/obvestila/2023/cepljenje-proti-pnevmokoknim-okuzbam