O-STA

Nemška veleposlanica na prvem uradnem obisku v Celju

Celje, 9. marec 2023 - Celje je danes obiskala veleposlanica Zvezne republike Nemčije v Sloveniji Nj. Eks. Natalie Kauther s sodelavcema za kulturo in odnose z javnostmi. Sprejeli so jo župan Matija Kovač, v. d. direktorja občinske uprave Gregor Deleja in podžupan Uroš Lesjak. Veleposlanica se je vpisala v knjigo častnih gostov mesta Celje.

Veleposlanico so zanimala najrazličnejša področja, čeprav Celje pozna, saj ga je z družino obiskala še preden se je zaradi dela preselila v Slovenijo. Z županom sta se pogovarjala o tesnih prijateljskih odnosih, ki jih Celje goji z nemškim mestom Singen, pri čemer je veleposlanica izrazila željo, da bi se udeležila uradnega odprtja Singenske ulice, ki bo v mesecu aprilu. Povedala je, da tako živa partnerstva med mesti niso običajna in da zelo spodbuja mednarodno sodelovanje nemških mest. Navdušena je bila, da se dve ulici v Celju imenujeta po nemških mestih (Ulica mesta Grevenbroich in Singenska ulica).

Veleposlanico je zanimalo, kako se Celje sooča z izzivi, ki so zapuščina industrijske preteklosti, pri čemer ji je župan predstavil dosedanje aktivnosti in možne rešitve v prihodnosti. Ob ostalih načrtih tega mandata, ji je predstavil tudi prizadevanja za čim prejšnjo izgradnjo obvoznice, ki bo bistveno pripomogla k večji kakovosti zraka v Celju, in izzivih, s katerimi se regija sooča pri načrtovanju 3. razvojne osi. Predstavil ji je dinamiko evropskega sofinanciranja projektov Mestne občine Celje ter željo po večjem povezovanju Celja s tujino na področju investicij, gospodarstva, kulture in športa.

Veleposlanico so zanimali tudi stanovanjska situacija v mestu, starostna sestava prebivalstva ter sestava mestnega sveta in delo v mestnem svetu. Pogovor je tekel še o delovnih mestih in izobraževalnem sistemu.

Popoldne se bo udeležila dogodka Potica z veleposlanico v Osrednji knjižnici Celje, obiskala pa je tudi Pokrajinski muzej Celje in podjetje Odelo v Preboldu.

Nad Slovenijo je navdušena, povedala je, da je to zanjo najlepša država na svetu.

Župan ji je v spomin na obisk v Celju podaril knjigo Barbara Celjska avtorice Rolande Fugger Germadnik.