O-STA

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je sprejela predstavnike ZDUS

Ljubljana - Predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič je 9. marca 2023, sprejela predstavnike Zveze društev upokojencev Slovenije, in sicer predsednika Janeza Sušnika, podpredsednico Vero Pečnik in predstavnika za odnose z javnostmi Črta Kanonija.

Predstavniki ZDUS so predsednici povedali, da so na nek način "največja humanitarna organizacija v Sloveniji", saj letno oskrbijo približno trikrat več ljudi, kot jih je nastanjenih v domovih za upokojence. Med ključnimi problemi, s kateri se sooča starejša populacija, so izpostavili zaskrbljujočo digitalno pismenost članov in tehnološko opremljenost društev, ki dandanes postajata čedalje bolj aktualni. Eden izmed dobrih projektov na tem področju pa je na primer projekt E-oskrbe na domu, ki bi po njihovem mnenju lahko s povečanim financiranjem številnim starostnikom omogočil neodvisno in varno bivanje na domu.

Pogovor predsednice z vodstvom ZDUS je nato tekel o aktivnostih v zvezi s pripravo pokojninske reforme in Zakona o dolgotrajni oskrbi. Predsednico so povabili na Dneve medgeneracijskega sožitja, ki jih organizirajo v maju in na katerih bosta omenjeni temi obravnavani. Predsednica mag. Klakočar Zupančič je vabilo z veseljem sprejela, saj je "potreben resen, stalen in kakovosten pogovor o temah, ki zadevajo starejšo populacijo".

Foto: Matija Sušnik