O-STA

Prireditev ob gregorjevem

Gregorjevo je dan, ko se po starem običaju ptički ženijo. Dnevi postajajo vse daljši, sončni žarki imajo vedno večjo moč, pa tudi rastline se začno prebujati po zimskem mirovanju. Še danes na predvečer gregorjevega ponekod v vodo spuščamo razsvetljene barčice, imenovane gregorčki, ki simbolizirajo 'met luči v vodo' oziroma konec dela ob svečah in petrolejkah, saj je dan že dovolj dolg, da je delo mogoče tudi pri dnevni svetlobi.

Tako smo se tudi letos dijaki in učitelji Šole za strojništvo, geotehniko in okolje v četrtek, 9. 3. 2023, že tradicionalno zbrali ob Velenjskem jezeru, da bi "spustili luč v vodo" in tako opozorili na varčno rabo energije ter priklicali pomlad.

Dijaki programa Okoljevarstveni tehnik so pripravili zanimiv program, ki se je začel ob 18. uri s predstavitvijo projekta načrtovanja zelenih in okolju prijaznih naselij, nato so predstavili nekaj običajev, vezanih na praznik, ki razveseljujejo predvsem najmlajše.

Pri pripravi programa so sodelovali tudi drugi dijaki Šole za strojništvo, geotehniko in okolje, ki so poskrbeli za živahno glasbo in pripravili ladjice, da smo jih spustili po jezerski gladini. Člani Kluba vodnih športov so pripravili sok in prigrizke, na koncu so tudi pobrali ladjice z jezera, člani požarne straže Poklicne gasilske enote Velenje pa so poskrbeli za varnost, za kar se vsem iskreno zahvaljujemo.

Maja Radšel, Šola za strojništvo, geotehniko in okolje Šolski center Velenje