O-STA

ANZAG si je pridobil delež v Romuniji

Frankfurt, 7. junija 2006 (ANZAG) - Podjetje Andreae-Noris Zahn AG, Frankfurt (ANZAG), eno vodilnih nemških farmacevtskih veletrgovin, si je pridobilo 60 % poslovni delež v družbi Farmexpert DCI S.A. iz Bukarešte. Delež je prodal ustanovitelj družbe, ki ima še naprej 40 % delež.

Farmexpert je z osmimi odstotki tržnega deleža tretja največja romunska farmacevtska veletrgovina in ima šest podružnic na celotnem nacionalnem trgu. Obseg prodaje tega donosnega podjetja je leta 2005 znašal skoraj 90 milijonov eurov. Podjetje je leta 1996 ustanovil dr. Eugen Banciu in se je hitro razvilo v močnega konkurenta na romunskem trgu. Sedež družbe je v Bukarešti, podružnice pa ima v mestih Brasov, Cluj, Iasi, Ploiesti in Timisoara. Iz teh centrov Farmexpert oskrbuje svoje kupce, predvsem lekarne in klinike. V Bukarešti se obenem nahaja po naročilu industrije konsignacijsko skladišče za dobavo lastni ciljni skupini in drugim veletrgovcem.

Izdatki za zdravila na osebo v Romuniji so občutno manjši kot v povprečju EU. Samo v primerjavi z novimi državami članicami iz vzhodne in jugovzhodne Evrope še vedno obstaja bistveni zaostanek. Istočasno pa je država v okviru trenutnih pogajanj o pristopu k EU hitro dosegla standarde.

Pridobitev deleža v Farmexpertu je po pridobitvi deleža na Hrvaškem za ANZAG nadaljnji strateški korak v pomembni rastoči regiji. "Romunija je s skoraj 22 milijoni prebivalci ena najbolj gosto naseljenih držav, katere pristop k EU je možen v bližnji prihodnosti. Menimo, da nam ta angažiranost lahko pomaga, da lažje zdržimo posledice restriktivne zdravstvene politike na nemškem trgu," je pojasnil predsednik upravnega odbora ANZAG dr. Thomas Trümper.

S sodelovanjem ANZAG-a in ustanoviteljem podjetja naj bi v prihodnje na optimalni način združili znanje in izkušnje veletrgovca in tržno znanje v dobro podjetja. "Prepričani smo, da je naša odločitev, da še naprej sodelujemo z obstoječim vodstvom, pravilna. Da bi uspešno obstali v drugih državah z drugimi kulturami, potrebujemo znanje izkušenih domačih strokovnjakov," pravi Trümper. "Kje pa najdemo izrazitost, če ne v sodelovanju z uspešnim ustanoviteljem podjetja, kot je Eugen Banciu."

-----------------------------------------------------------------------------

O ANZAG-u

V poslovnem letu 2005 je podjetje imelo 2.221 redno zaposlenih in obseg prodaje je znašal 3,38 milijarde evrov, zato sodi podjetje Andreae-Noris Zahn AG med vodilne farmacevtske veletrgovce v Nemčiji. ANZAG ima s 23 podružnicami in servisnim centrom na voljo najbolj razširjeno mrežo za dobavo v farmacevtski veletrgovini. Od začetka leta 2004 podpira ANZAG samostojne lekarne s konceptom prihodnosti vivesco pri spodbujanju njihove konkurenčnosti v spreminjajočih se tržnih pogojih.

Kontakt

Andreae-Noris Zahn AG

Karin Laberenz

Solmsstraße 25 60486 Frankfurt am Main

Tel. (069) 7 92 03-237

Faks (069) 7 92 03-342

E-pošta: karin.laberenz@anzag.de

www.anzag.de