O-STA

Skrb za čebele je skrb za prihodnost: Predstavitev čebelarstva in delavnice za otroke pri Koseškem bajerju

Čebelarji poročajo o čedalje večjem zmanjševanju števila čebel in drugih opraševalcev
Namen delavnic za otroke je bil ozaveščanje o pomenu čebel za ekosistem
Predstavnika Čebelarske zveze Slovenije sta predstavila zanimiva dejstva o čebelah
Otroci so se razveselili poslikav obrazov
Slovenci se lahko pohvalimo z odličnim domačim medom
Ustvarjalne delavnice so bile priložnost za pogovor o pomenu čebel
Dogodek je potekal v sklopu kampanje kampanje Zavarujmo čebele, zavarujmo si prihodnost

Predstavitev čebelarstva in delavnice za otroke pri Koseškem bajerju

Minuli konec tedna je pri kavarni Lokus pri Koseškem bajerju potekal poučen dogodek, katerega namen je bil ozaveščanje o pomenu čebel za ekosistem in opraševanje rastlin. Otroci in odrasli so se udeležili ustvarjalnih delavnic na temo čebelarstva, spoznali pripomočke za čebelarjenje in izvedeli veliko novega o teh malih pridnih delavkah. Dogodek je v sklopu kampanje "Zavarujmo čebele, zavarujmo si prihodnost" organizirala Merkur zavarovalnica v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije. V mesecu, posvečenem čebelam, so pripravili knjižico nasvetov, kako za čebele skrbeti doma, podprli pa bodo tudi postavitev učnega čebeljega panja.

Čebelji karneval in poslikave obrazov

Pri Koseškem bajerju so se obiskovalci v soboto lahko priključili zabavnim družinskim aktivnostim v sklopu meseca čebel. Na čebeljem karnevalu so otroci ustvarjali likovne izdelke na temo čebel in spoznali, kako pomembne so za življenje na tem planetu. Razveselili so se tudi poslikav obrazov in poučnega predavanja predstavnika Čebelarske zveze Slovenije, ki je predstavil pripomočke za pridelavo medu in podal nekaj zanimivih informacij. Ste na primer vedeli, da povprečen slovenski čebelar čebelari s 26 panji? Pobuda za praznovanje Svetovnega dneva čebel je prišla prav iz Slovenije in izvira iz naše bogate čebelarske tradicije.

Čebele na pragu izumrtja?

Čebelarji v zadnjih letih pogosto poročajo o zmanjševanju števila čebel in drugih opraševalcev zaradi onesnaženosti okolja, intenzivnega kmetijstva, uporabe pesticidov, podnebnih sprememb in posledične izgube življenjskih prostorov za žuželke. Po podatkih Evropske komisije se zmanjšuje približno tretjina populacij čebel in metuljev, 10 % vrst pa je ogroženih. Dobra ozaveščenost in ukrepi za ohranjanje opraševalcev so izjemnega pomena za našo prihodnost, saj je kar 4 od 5 poljščin in cvetic v EU pri opraševanju odvisnih od žuželk. Med te poljščine spadajo na primer jabolka, pomaranče, jagode, hruške, češnje, fižol, kumare, buče, paradižnik, paprika in zelišča, kot sta timijan in bazilika. Upad števila opraševalcev je velik razlog za zaskrbljenost, saj v veliki meri vplivajo na gospodarstvo - približno 15 milijard celotnega kmetijskega pridelka EU je namreč neposredno odvisnega od opraševanja žuželk.

Kako lahko preprečimo izumiranje čebel?

Za ohranitev teh dragocenih bitij in trdnejšo zeleno prihodnost lahko vsak od nas poskrbi s preprostimi koraki. Prav zato Merkur zavarovalnica v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije poziva k vsakodnevnim dejanjem, ki pomagajo čebelam in podpirajo trajnejšo prihodnost. Pridružite se pobudi in poskrbite za čebele na domačem balkonu ali vrtu. Brezplačno knjižico z nasveti in predlogi najboljših medovitih rastlin najdete na https://skleni.merkur-zav.si/otroci/nasveti/cebele. Obenem boste s sklenitvijo zavarovanja Merkur Otroci zavarovali prihodnost svojega otroka ter podprli prihodnja prizadevanja zavarovalnice - denimo postavitev učnega panja, ki bo čebelam ponudil dom, mladim čebelarjem pa prostor za učenje, kako ljudje lahko živimo v sožitju z naravo.