O-STA

Telekom Slovenije s TV-platformo NEO nadgrajuje svoje trajnostne aktivnosti

Ljubljana, 30. maja - TV-platforma NEO Telekoma Slovenije navdušuje tako z vrhunskim glasovnim upravljanjem, s katerim je v slovenske domove pred dobrimi štirimi leti vnesla popolnoma novo izkušnjo spremljanja televizije, kot z nagrajenim dizajnom in trajnostnim ravnanjem. Daljinci, ki so skupen dosežek Telekoma Slovenije in vodilnega avstrijskega podjetja na področju oblikovanja interaktivnih daljincev, Ruwido, so bili v letu 2019 nagrajeni z nagrado "German Design Award" za odličen dizajn, v letošnjem letu, ko jih je v uporabi že več kot 200.000, pa sta partnerja pričela tudi z njihovo trajnostno obnovo.

Daljinci TV-platforme NEO so narejeni iz kakovostnih materialov z dolgo življenjsko dobo in nizko porabo energije, sestavni deli so primerni za obnovo oziroma ponovno uporabo, po koncu dolge življenjske dobe pa tudi za reciklažo. Primer skrbnega in trajnostnega pristopa so uporabljena elektronska vezja visoke kakovosti, ki porabijo bistveno manj energije, s čimer je tudi življenjska doba baterije daljša od cenejših in energetsko manj optimiranih vezij. Daljinci NEO imajo zaradi svoje patentirane inovativne zasnove, skrbne izbire surovin, recikliranja in manjšega števila komponent kar za dve tretjini nižji ogljični odtis v primerjavi s klasičnimi daljinci, saj je z 1,9 kg ogljikovega dioksida zmanjšan na vsega 0,5 kilograma ogljikovega dioksida na daljinec.

V letošnjem letu so v Telekomu Slovenije skupaj z Ruwidom pričeli tudi z obnovo NEO-daljincev. Vsak daljinec pred obnovo pregledajo, preizkusijo delovanje elektronskih sestavnih delov in tipk ter poskrbijo za antibakterijsko čiščenje. Rabljeno plastično ohišje predelajo v granulat, ki je uporabljen za izdelavo novih ohišij, ki jim dodajo obnovljeno elektroniko in zapakirajo v okolju prijazno papirno embalažo. Iz materiala rabljenega daljinca tako nastane nov daljinec.

"Trajnostni način razmišljanja je že več kot dve desetletji sestavni del našega poslovanja; načela trajnosti v največji možni meri vključujemo v poslovanje, izdelke, storitve in vsebine. V zadnjem obdobju smo še dodatno okrepili aktivnosti ponovne uporabe različnih materialov, kamor sodi tudi obnova daljincev naše priljubljene TV-platforme NEO; s pomočjo ličnega in trajnostnega daljinca uporabniki TV-vsebine enostavno upravljajo z glasovnimi ukazi. Tovrstne trajnostne aktivnosti bomo v prihodnje še nadgrajevali," ob tem pravi Luca Borzatta, direktor Razvoja produktov in storitev v Telekomu Slovenije.

Tudi NEO Smartbox je zasnovan tako, da porabi manj električne energije od njegovih predhodnikov - kljub temu, da so njegove zmogljivosti nekajkrat večje. Ob tem je NEO Smartbox sistemsko nastavljen tako, da se po določenem času, ko ni v uporabi, samodejno izključi, s čimer poskrbi, da TV-sprejemnik ne deluje v prazno. Uporabniki imajo seveda možnost, da čas samodejnega izklopa še dodatno skrajšajo.

Od 28. novembra letos dalje bodo TV-platformo NEO uporabljali vsi naročniki televizije Telekoma Slovenije. Po tem datumu bosta namreč TV-komunikatorja proizvajalca Netgem, ki delujeta na starejši tehnologiji, prenehala delovati, skladno s tem pa Telekom Slovenije naročnike že dlje časa aktivno spodbuja k čim prejšnji brezplačni menjavi. V Telekomu Slovenije bodo ob tem poskrbeli tudi za skrbno in ekološko odstranitev vrnjenih TV-komunikatorjev.