O-STA

Pestro poletno dogajanje tudi v avgustu na Univerzi na Primorskem

Univerza na Primorskem tudi v poletnih mesecih ne počiva. Že v juliju so pripravili kar nekaj zanimivih vsebin za študente, dijake, osnovnošolce in tudi druge, nadaljujejo pa z aktivnostmi tudi v mesecu avgustu, ko vas čakata dve poletni šoli za bodoče in aktualne dijake ter veliko delavnic v organizaciji UP FAMNIT, UP Fakultete za management, Akvarija Piran ter Arheološkega parka Simonov zaliv.

Učenci s končanim 9. razredom in srednješolci so vabljeni na dve poletni šoli, ki ju prireja UP Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Obe se bosta odvijali od nedelje, 20. avgusta do četrtka, 24. avgusta v prostorih UP FAMNIT.

Poletna šola "Matematika je kul" je namenjena tistim, ki jih zanima matematika ali takim, ki morda še niso prepričani, da je matematika lahko tudi zabavna in uporabna. Tabor bo obsegal predavanja in delavnice o raznovrstnih zanimivih matematičnih temah, projektno delo v skupinah in številne družabne in športne aktivnosti.

Poletni tabor "Orada RAčunalniška DelavnicA" je namenjen tistim, ki jih zanima računalništvo. Tabor bo obsegaldelavnico Poker in Python, delavnico Rubikova kocka: od teorije grup, prek algoritmov do hitrostnega reševanja, projektno delo v skupinah in številne družabne in športne aktivnosti.

UP Fakulteta za management bo 22. avgusta priredila spletno delavnico "Na kaj moram paziti pri najemni pogodbi za študentsko stanovanje". Delavnica je nedvomno zanimiva za vse bodoče in aktualne študente, ki bodo v prihodnjih mesecih sklepali najemno pogodbo ali iskali stanovanje.Cilj vsebine je razumeti pravno ureditev najemne pogodbe v slovenski zakonodaji, vključno z bistvenimi sestavinami, koraki za sklenitev, zakonskimi obveznostmi najemnika in lastnika, možnostmi ureditve pogodbe, pogoji za odpoved, ter praktičnimi vidiki varščine in vzdrževanja najemniškega stanovanja. Udeleženci delavnice bodo dobili konkretne nasvete glede tega, na kaj morajo biti posebej pozorni pri sklepanju najemne pogodbe, prejeli pa bodo tudi vzorec najemne pogodbe. Za točne podatke o izvedbi delavnice spremljajte spletno stran UP FM ter njihova družabna omrežja.

Center znanosti UP pa bo v sklopu projekta GDI tudi nadaljeval z brezplačnimi delavnicami za otroke, večinoma stare med 9 in 14 let. V Akvariju Piran se te odvijajo ob ponedeljkih, v Arheološkem parku Simonov Zaliv pa ob sredah dopoldne. Z delavnicami želi Center znanosti UP predvsem otrokom ponuditi možnost za aktivno in poučno preživljanje poletnih počitnic, hkrati pa prek delavnic javnosti tudi prikazati s čim se pravzaprav ukvarjajo na univerzi.

POLETNE DELAVNICE ZA OTROKE V ARHEOLOŠKEM PARKU

Na delavnicah si bodo otroci v prvi uri ogledali park in se zabavali z igrami, ki so jih poznali Rimljani, v drugi uri pa bodo skozi praktično ustvarjanje spoznavali različna poglavja antične kulture. Priporočena starost je od 9. do 14. leta starosti, zaradi omejenega števila mest pa zbirajo rezervacije (do obrazca za rezervacijo pridete s klikom na naslov delavnice).

Sreda, 9. avgust 2023 - Kako so pisali Rimljani?; otroci bodo spoznali različne pisalne podlage in pisala Rimljanov ter jih tudi preizkusili.

Sreda, 16. avgust 2023 - Rimski nakit; otroci si bodo ogledali, kako so se krasili Rimljani in sami izdelali prstan.

Sreda, 23. avgust 2023 - Kakšna je bila rimska vila?; otroci bodo skupaj izdelali maketo rimske vile.

Sreda, 30- avgust 2023 - Rimske ladje; otroci bodo izdelovali mozaik s prikazom ladje.

POLETNE DELAVNICE ZA OTROKE V AKVARIJU PIRAN

Vas zanima s čim se prehranjujejo različne vrste morske živali? Kdo je na dnu prehranjevalne verige in kdo na vrhu? Si želite pomagati pri hranjenju živali v akvariju in izvedeti katera je najbolj požrešna oziroma izbirčna? Pridružite se jim na ponovljeni delavnici z naslovom Kdo bi koga pojedel?, ki bo v ponedeljek, 7. 8. 2023, ob 11. uri. Delavnica je namenjena otrokom od 9. do 14. leta starosti, zaradi omejenega števila mest pa je potrebna rezervacija.

Za več delavnic Akvarija Piran spremljajte njihov Facebook profil.