O-STA

Prijave na poslovne šole so se znatno povečale v 2006; število vpisanih v večino rednih, ob delu ter menedžerskih MBA programov se je močno povečalo, je pokazala raziskava GMAC

MCLEAN, Virginia, ZDA - (BUSINESS WIRE) - 7 avgust 2006 - Število vpisov na poslovne programe je močno naraslo v letu 2006, je pokazala raziskava sveta za nadzor nad vpisi Graduate Management Admission Council(R) - GMAC(R). Rezultati so pokazali, da se je v primerjavi s prejšnjim letom število vpisov povečalo pri veliki večini rednih, ob delu ter menedžerskih MBA programov.

Število vpisov se je povečalo na dveh tretjinah rednih MBA programov, ki jih je zajela raziskava trendov vpisov 2006 GMAC Application Trends Survey. Prejšnje leto je število vpisov naraslo le v 21% zajetih programov. Število udeležencev MBA programov ob delu je naraslo za 62%, v primerjavi s 46% v lanskem letu. Menedžerski MBA programi pa so pritegnili 69% več študentov, v primerjavi z 38% več v letu 2005.

"MBA vrtnica je zacvetela v briljantnem sijaju," je dejal David A. Wilson, predsednik uprave GMAC. "Povpraševanje po udeležbi v vseh tipih MBA programov po celotnem svetu je poskočilo."

Ob bistvenem povečanju vpisov pa se je povečalo tudi število žensk, ki so se vpisale v vse tipe MBA programov. Večje število študentk je bilo zabeleženo v 64% rednih MBA programov, 47% MBA programov ob delu in 50% menedžerskih MBA programov. Prav tako se je povečalo tudi število študentov MBA programov, ki so člani manjšin.

Raziskava je pokazala, da večina bolj perspektivnih MBA študentov razmišlja globalno pri svoji izbiri šole. Tri četrtine MBA programov v ZDA je navedlo, da so se prijave iz tujine povečale v letu 2006, v primerjavi z 28%, ki so takšno povečanje zabeležili leta 2005. Pri šolah izven ZDA je 62% zabeležilo povečanje zanimanja študentov iz tujine, v primerjavi s 37% leta 2005.

Raziskava 2006 GMAC Application Trends Survey je vključila 230 MBA programov na 147 poslovnih šolah po celotnem svetu.

Povečanje prijav na MBA študije je odraz povečanja možnosti za diplomirane MBA študente. Ostale raziskave GMAC v letu 2006 so pokazale, da se višina povprečne plače za diplomirance še nadalje povečuje in da večina študentov poslovnih šol zaposlitev lahko dobi še pred diplomo. Podjetja obenem sporočajo, da so bolj optimistična glede ekonomije in da obiskujejo več poslovnih šol z namenom zaposliti novopečene MBA-jevce.

"Naše prejšnje raziskave so pokazale bistveno povečanje števila kadrovikov, ki obiskujejo MBA programe in pri številu ponudb, ki jih je podal posamezni kadrovik," je dodal Wilson. "Povečanje števila prijav je še potrdilo zaključek, da vlada vse večje zanimanje za MBA-jevce."

Graduate Management Admission Council (www.gmac.com) ima sedež v McLeanu, Virginiji, ZDA. GMAC je neprofitna izobraževalna organizacija vodilnih poslovnih šol po vsem svetu s ciljem omogočiti dostop in posredovanja podatkov o diplomski poslovni izobrazbi. GMAC letno izvaja raziskave na tisočih kadrovikov iz korporacij, MBA študentih, osebju in alumnih poslovnih šol z namenom oceniti njihovo mnenje o zaposlitvenem trgu ter zbirati druge podatke. GMAC ima v lasti tudi test za diplomske poslovne programe - Graduate Management Admission Test(R) (GMAT(R)), ki ga poslovne šole po vsem svetu uporabljajo za oceno sposobnosti prijavljenih kandidatov. GMAT je bil izdelan leta 1954 in ostaja prvi in edini standardizirani test posebej ustvarjen za poslovne in menedžerske programe.

CONTACT:

Graduate Management Admission Council

Sam Silverstein,

703-245-4317

ssilverstein@gmac.com