O-STA

Inštitut za tehnološke inovacije predstavlja najmočnejši odprti program velikih jezikovnih modelov (LLM) na svetu: Falcon 180B

  • Novi model se je uvrstil na prvo mesto na lestvici Hugging Face za odprti dostop do velikih jezikovnih modelov

  • Model s 180 milijardami parametrov je naučen na 3,5 bilijona žetonih s štirikrat več računalniškimi viri kot Meta LLaMA 2

  • Falcon 180B ima raziskovalcem in komercialnim uporabnikom zagotavlja odprt dostop

ABU DABI, Združeni arabski emirati--(BUSINESS WIRE)-- Inštitut za tehnološke inovacije v Združenih arabskih emiratih (ZAE) ponovno premika meje generativne umetne inteligence z uvedbo modela Falcon 180B, napredne iteracije vodilnega velikega jezikovnega modela. Ta prelomna izdaja krepi prevlado Združenih arabskih emiratov na področju umetne inteligence in ponuja Falcon 180B kot model odprtega dostopa za raziskovalne in komercialne namene.

Po izjemnem uspehu odprtokodnega modela umetne inteligence Falcon 40B, ki se je maja 2023 hitro povzpel na vrh lestvice Hugging Face velikih jezikovnih modelov, ima Inštitut za tehnološke inovacije, aplikativni raziskovalni steber Sveta za napredne tehnološke raziskave (ATRC) v Abu Dabiju, še naprej vodilno vlogo na področju generativne umetne inteligence. Falcon 40B je bil eden prvih primerov odprtokodnih modelov za raziskovalce in komercialne uporabnike ter je veljal za pionirski korak na tem področju.

H.E. Faisal Al Bannai, generalni sekretar Sveta za napredne tehnološke raziskave, je poudaril pozitiven vpliv modela Falcon na področje umetne inteligence in dejal: "Vidimo prihodnost, v kateri bo preobrazbena moč umetne inteligence dosegljiva vsakomur. Zavzemamo se za demokratizacijo dostopa do napredne umetne inteligence, saj naša zasebnost in potencialni vpliv umetne inteligence na človeštvo ne smeta biti pod nadzorom peščice izbrancev. Čeprav morda nimamo vseh odgovorov, smo odločeni sodelovati in prispevati k odprtokodni skupnosti ter tako zagotoviti, da bodo koristi umetne inteligence deležni vsi."

Z osupljivimi 180 milijardami parametrov in učenjem na 3,5 bilijona žetonih se je Falcon 180B povzpel na vrh lestvice Hugging Face za predhodno usposobljene velike jezikovne modele. V različnih primerjalnih testih, vključno s testi sklepanja, kodiranja, spretnosti in znanja, prekaša ugledne konkurente, kot je npr. Meta LLaMA 2.

Med najboljšimi zaprtokodnimi modeli velikih jezikovnih modelov se Falcon 180B uvršča takoj za najnovejšim GPT 4 podjetja OpenAI in je enako zmogljiv kot Googlov PaLM 2 Large, model, ki poganja orodje Bard, čeprav je za polovico manjši od njega. Licenčni okvir za model temelji na licenci Inštituta za tehnološke inovacije"Falcon 180B", ki temelji na standardu Apache 2.0.

Dr. Ebtesam Almazrouei, izvršni direktor in vršilec dolžnosti glavnega raziskovalca medcentralne enote za umetno inteligenco pri Inštitutu za tehnološke inovacije, je dejal: "Lansiranje modela Falcona 180B ponazarja našo predanost pomikanja meja umetne inteligence in navdušeni smo, da delimo njegov neomejeni potencial s svetom. Falcon 180B napoveduje novo dobo generativne umetne inteligence, v kateri je potencial znanstvenega napredka na voljo prek odprtega dostopa za spodbujanje inovacij jutrišnjega dne. Naša vizija sega veliko dlje od inovacij, saj se poglabljamo v meje znanosti in tehnologije; gre za negovanje globoke povezanosti za reševanje globalnih izzivov s skupnimi prebojnimi dosežki."

Ker je prvo izdajo programa Falcon sprejelo in uporabilo več kot 12 milijonov razvijalcev, je ta pomembna nadgradnja pripravljena postati glavni model za različna področja, od klepetalnih robotov do ustvarjanja kode in še dlje.

Falcon 180B je združljiv z naslednjimi velikimi jeziki: angleščino, nemščino, španščino in francoščino, z omejeno zmogljivostjo v italijanščini, portugalščini, poljščini, nizozemščini, romunščini, češčini in švedščini.

Za več informacij obiščite FalconLLM.tii.ae.

Vir: AETOSWire

Na voljo so fotografije/večpredstavnostno gradivo: https://www.businesswire.com/news/home/53549829/en

Veljavna verzija sporocila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoc in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice.

Kontaktni podatki

Jennifer Dewan, Višji direktor za komunikacije
jennifer.dewan@tii.ae.

Vir: Inštitut za tehnološke inovacije