O-STA

SC06 objavila finaliste natečaja HPC Analytics Challenge

V finale so se uvrstili potresi, računalniški govor in biološki program

Super-računalništvo 2006

TAMPA, Florida - (BUSINESS WIRE) - 10. oktobra, 2006 - Na mednarodni konferenci o izjemno zmogljivih računalnikih, mreženju, shranjevanju in analiziranju podatkov SC06 se bodo v finalu natečaja HPC Analytics Challenge pomerile tri ekipe, ki bodo s svojo uporabo naprednih podatkovnih tehnik reševale zapletene probleme, ki vplivajo na današnji svet.

Pod sloganom "Moč preko meja domišljije" bo konferenca med 11. in 17. novembrom potekala v Tampi v zvezni državi Florida. Natečaj HPC Analytics Challenge je bil ustanovljen leta 2005 z namenom nagrajevanja vrhunskih tehničnih in komercialnih aplikacij, ki so razvite s pomočjo najmodernejših analitičnih tehnik.

Dandanes se ustanove v gospodarskem, vladnem, univerzitetnem in raziskovalnem sektorju bolj kot kadarkoli prej soočajo z razvrščanjem ogromnih količin podatkov. Tak razvoj je tudi povečal število HPC analitikov ter pospešil uporabo tehnologij za napredno analizo dogodkov, podatkov in informacij. Povedano na kratko, analiza uporablja računalniško tehnologijo za podporo kritičnemu razmišljanju in razumevanju, ki ima za posledico nove vpoglede in razumevanje v uporabnih znanostih.

"Odzivi na letošnji natečaj so bili fantastični, prejeli smo prijave iz vseh koncev sveta in iz osmih različnih tehnoloških panog," je dejal Paul Fussell, sopredsedujoči natečaja SC06 Analytics Challenge in direktor na oddelku za matematično modeliranje pri Boeingu. "Različnost in kakovost prijav je le še potrdila, kar smo vedeli že tekom celotnega natečaja: vse prijave so bile kakovostne. Torkovo zadnje dejanje natečaja SC06 Analytics Challenge bo še zelo zanimivo."

Finalisti natečaja HPC Analytics Challenge so:

- "Daljinsko vodenje integrirane zemeljske simulacije in vizualizacije", kjer bo ekipa iz Carnegie Mellon, Univerze Kalifornija iz Davisa, Univerze v Teksasu iz Austina in superračunalniškega centra Pittsburgh Supercomputing Center preko prenosnega računalnika prikazala nadzor, interpretacijo in vodenje simulacije potresa Northridge, ki je leta 1994 prizadel južno Kalifornijo, v realnem času in z uporabo 1024 procesorjev.

- "Računalniški govor in znanost govorjenja na e-znanstveni infrastrukturi", kjer bodo japonski znanstveniki iz Univerze v Osaki, Nacionalnega inštituta za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo in Univerzitetne zobozdravstvene klinike v Osaki, ob sodelovanju z Nacionalnim centrom za mikroskopijo in raziskovanje slik Univerze v Kaliforniji iz San Diega, prikazali e-znanstveno infrastrukturo, ki bo znanstvenikom omogočala doseganje naprednih informacij, ki so rezultat simulacij. Teorija proizvajanja zvoka - v tem primeru govora - bo uporabljena za ustvarjanje kliničnega indeksa diagnoz bolezni, ki se bo uporabljal v zdravstvenih in zobozdravstvenih ustanovah.

- "Visoko prepustna vizualna analiza za biološke znanosti: spreminjanje podatkov v znanost," pa je projekt skupine iz Nacionalnega laboratorija Pacific Northwest, ki bo prikazala rešitve za končnega uporabnika za obdelavo podatkov, ki jih proizvajajo visoko-prepustne proteomske raziskave bioloških hipotez, ki temeljijo na masni spektrometriji. Ta projekt uporabnikom omogoča, da v enem ciklu preidejo od eksperimentalnega spektra do usmerjenih podatkov ter tako zmanjšuje čas, ki je potreben za analizo bioloških podatkov iz nekaj tednov na nekaj minut.

Tri finalne ekipe, ki jih je izbrala skupina devetih strokovnjakov, bodo svoje projekte predstavile v dvorani 24-25 Kongresnega centra v Tampi v torek, 14. Novembra ob 13:30. Po koncu predstavitve, bo razglašen zmagovalec natečaja SC06 Analytics Challenge.

Več podatkov o SC2006 konferenci, ki jo organizirata IEEE in ACM, si lahko ogledate na spletni strani http://sc06.supercomputing.org.

SC06 Media Relations

Betsy A. Riley,

865-574-5452

rileyba@ornl.gov