O-STA

Podjejte TA Associates sklenilo pomembno manjšinsko naložbo v podjetje Idea Cellular

LONDON, Združeno kraljestvo - (BUSINESS WIRE) - 26. oktobra, 2006 - TA Associates, ena vodilnih družb za odkupe in private equity naložbe, je sporočilo, da je sklenilo večjo manjšinsko naložbo v podjetje Idea Cellular Ltd., enega najhitreje rastočih ponudnikov storitev brezžične komunikacije v Indiji. Največji lastnik Idea Cellular Ltd. je skupina Aditya Birla Group. Podrobnosti posla niso znane.

Idea je eden vodilnih brezžičnih operaterjev v Indiji. Ima več kot 10 milijonov naročnikov, aktiven pa je na enajstih večjih trgih Indije. Po prihodku spada med prvih pet ponudnikov storitev brezžične telefonije v Indiji in med prve tri, sodeč po trenutnem trenutnem položaju znotraj trgov, ki jih pokriva. Storitve zagotavlja za 58 odstotkom celotnega indijskega telefonskega trga. Idea ob storitvah mobilne telefonije nudi tudi vrsto inovativnih storitev z dodano vrednostjo.

"Navdušeni smo nad možnostjo naložbe v Idea Cellular. Glede na slabo pokritost stacionarnega omrežja, so brezžični operaterji postali tisti, ki zagotavljajo osnovne komunikacijske potrebe v Indiji, v prihodnje pa bodo dosegali vse večje dele prebivalstva," je povedal Ajit Nedungadi, direktor podjetja TA Associates Ltd., ki je posel izpeljal iz londonske pisarne TA Associates. "S pomočjo izjemno sposobne uprave, Idea Cellular izvaja agresivne naložbe preko katerih bi lahko izkoristil možnost, ki se je ponudila na tem trgu. Veselimo se, da bomo lahko podpirali rast tega podjetja."

Indijski trg brezžične komunikacije je v minulih deset letih doživel izjemno rast. Število naročnikov brezžičnih storitev je do konca leta 2005 naraslo s treh milijonov na 80 milijonov. Kot napoveduje Gartner, bo v Indiji do konca leta 2007 več kot 200 milijonov naročnikov brezžičnih komunikacijskih storitev. Indija je pred kratkim prehitela Kitajsko kot najhitreje rastoči trg brezžičnih komunikacijskih storitev na svetu. V zadnjih 12 mesecih je namreč indijski trg doživel 80-odstotno rast, medtem ko je bila ta na Kitajskem 15-odstotna.

"Idea Cellular je eden od najhitreje rastočih ponudnikov brezžičnih komunikacijskih storitev na najhitreje rastočem trgu brezžičnih komunikacijskih storitev na svetu in je vzorčen primer zasebnega podjetja v hitro rastoči industriji, v kakršna želi TA investirati," je povedal C. Kevin Landry, generalni direktor podjetja TA Associates. "Za TA ta korak predstavlja prvo naložbo v Aziji in zelo smo zadovoljni, da lahko svoje izkušnje s področja telekomunikacij posredujemo temu trgu. Veselimo se tudi sodelovanja s skupino Aditya Birla Group, eno najprestižnejših indijskim multinacionalk, in z našimi soinvestitorji Equity Partners ter ChrysCapital."

Podjetje TA je bilo ustanovljeno leta 1968. Je eno vodilnih svetovnih podjetij s področja private equity naložb in razpolaga z obsežnim znanjem s področja naložb v komunikacijska podjetja. Pričujoče sodelovanje predstavlja drugo naložbo podjetja v brezžično komunikacijo v zadnjih 12 mesecih. Oktobra leta 2005 je TA načelovalo 764 milijonov dolarjev težki naložbi v MetroPCS Communications, najhitreje rastočega ponudnika brezžičnih komunikacijskih storitev v ZDA. Ostale naložbe podjetja TA v komunikacijski sektor so povezane še s podjetji Asurion, Bachtel Cellular Liquidity, Continental Cablevision, Finisar Corporation in SBA Communications.

TA Assocaites je s pravnimi nasveti pomagalo pravno podjetje Goodwin Procter.

O podjetju TA Associates

Podjetje TA je bilo ustanovljeno leta 1968 in je eno največjih in najbolj izkušenih podjetij s področja private equity naložb. S pisarnami v Bostonu, Menlo Parku in Londonu upravlja s kapitalom, vrednim več kot 10 milijard dolarjev, na seznamu njegovih opravljenih naložb pa je že več kot 370 podjetij. Nudi kapital, namenjen širitvi poslovanja in financiranje prestrukturiranja in managerskih odkupov s pomočjo dolgov - posebej za področja telekomunikacije, tehnologije, maloprodaje, finančnih storitev, poslovnih storitev in zdravstvenega varstva. Več informacij o podjetju TV Associates je na voljo na spletnem naslovu www.ta.com.

Izjava "varno zatočišče", ki je del zakona o pravnih postopkih za zasebna podjetja iz leta 1995 (Private Securities Litigation Reform Act of 1995): Izjave v tem sporočilu, ki se jih ne da opredeliti kot zgodovinska dejstva, kot na primer napovedne izjave, ki zadevajo prihodnje finančne rezultate in rast, so povezana s tveganji in negotovostmi. Takšne izjave so podvržene številnim dejavnikom, ki bi lahko privedli do bistveno drugačnih rezultatov od teh, izraženih ali nakazanih v tem sporočilu. Vse napovedne izjave v tem sporočilu so odraz kar najbolj natančnega predvidevanja podjetij TA Associates in Idea Cellular na dan objave sporočila. Podjetji nista v nobenem pogledu obvezani javnosti posredovati posodobljenih ali spremenjenih izjav o prihodnosti.

To izjavo je za objavo v Veliki Britaniji odobrilo podjetje TA Associates, ki ga nadzira britanski regulator FSA.

KONTAKT:

TA Associates

Marcia O'Carroll, 617-574-6796

mocarroll@ta.com

ali

Arnold Corporate Communications

Philip Nunes, 617-587-8906

pnunes@arn.com