O-STA

Družba TA Associates je zaključila 153 milijonov evrov vreden kreditirani odkup podjetja eDreams

Poslovni uredniki/Finančni uredniki

LONDON--(BUSINESS WIRE) - 29. oktober 2006 - TA Associates, vodilna družba za odkupe in vlaganja zasebnega lastniškega kapitala, je danes najavila zaključek 153 milijonov vrednega kreditiranega odkupa podjetja eDreams, ki ima sedež v Španiji in je najhitreje rastoča spletna potovalna agencija v Evropi. Z LBO (kreditiranim odkupom) sta vodstvi podjetij TA in eDreams od delničarjev, med katerimi so bila tudi podjetja DCM - Doll Capital Management, Apax Partners, Atlas Venture in 3i Group, odkupili 100 odstotkov delnic podjetja.

Podjetje eDreams, ki je bilo ustanovljeno leta 1999, strankam ponuja največjo izbiro in cene letalskih, hotelskih in počitniških aranžmajev v Španiji, Italiji in Franciji, in sicer z inovativnimi orodji za iskanje in rezervacijo paketov prek interneta. eDreams ima največji tržni delež med spletnimi agencijami v južni Evropi. Od ustanovitve podjetja do danes je njihove aranžmaje hotelov, letov in počitnic kupilo že več kot šest milijonov strank. V letu 2006 naj bi pričakovan dobiček podjetja eDreams presegel 300 milijonov evrov. Podjetje ima sedež v Barceloni, v Španiji.

"Zelo smo veseli, da smo vložili v podjetje eDreams," je dejal Christian Grunwald, podpredsednik družbe TA Associates, ki se bo pridružil nadzornemu svetu. "Poleg vodilnega položaja na tržišču, se podjetje eDreams ponaša tudi z veliko finančno učinkovitostjo, prvovrstno platformo, ki omogoča zagotavljanje edinstvenih izdelkov in storitev, ter nižjimi cenami kot konkurenčna podjetja, pohvali pa se lahko tudi z dobrim in izkušenim vodstvom. Veselimo se tesnega sodelovanja z njimi, ko bomo skupaj še nadgrajevali vrednost podjetja in ga razširili v mednarodnem prostoru."

"Veseli smo sodelovanja z izkušeno družbo za vlaganje zasebnega lastniškega kapitala, kot je TA Associates," je dejal Javier Perez-Tenessa, soustanovitelj in generalni direktor podjetja eDreams. "TA že dolgo uspešno vlaga v sektor potrošniških in poslovnih storitev in to institucionalno znanje nam bo pomagalo še dodatno utrditi vodilni položaj podjetja eDreams na južnoevropskem tržišču in povečati prednost pred neposredno konkurenco."

Trenutno na južnoevropskem tržišču 15 odstotkov rezervacij potovanj poteka prek spleta. Ta številka naj bi do leta 2009 presegla 30 odstotkov. Glede na hitro uveljavljanje, se pričakuje hitra rast tržišč spletnih potovalnih agencij v Španiji in Italiji.

"Južnoevropsko potovalno tržišče je v smislu spletnega nakupovanja še precej v zaostanku," je dejal Ajit Nedungadi, direktor družbe TA Associates Ltd., ki se bo pridružil nadzornemu svetu podjetja eDreams. "Podjetje eDreams bo še pridobilo, ko bo na njegovem ciljnem tržišču delež spletnih rezervacij potovanj dohitel tistega v severni Evropi in ZDA. Pričakujemo, da bo podjetje še naprej povečevalo svoj tržni delež in ohranilo svoj vodilni položaj."

"Z zaključkom največjega e-tržnega kreditiranega prevzema v južni Evropi je podjetje eDreams dobilo dostop do virov iz najmočnejših finančnih institucij, kar bo omogočilo tako rast podjetja kot prevzeme."

Družba TA Associates, ki ima že več kot 38 let izkušenj na področju vlaganj v donosna, rastoča podjetja, se je z številnimi vlaganji izkazala kot aktivna vlagateljica na evropskih tržiščih. Med drugim je vložila v podjetja Drive Assist UK Ltd., GlobeOp Financial Services, IntercontinentalExchange, ION Trading Group, Sophos Plc, Tempur-Pedic International, AIM Management Group (AMVESCAP), Biogen, Datek Online Holdings (Ameritrade Holding Corporation), Federal Express, Finisar Corporation in McAfee Associates. Družba je odprla svojo pisarno v Londonu leta 2003 in od takrat dalje vlaga po vsej Evropi.

Za pravno svetovanje družbi TA Associates sta poskrbeli odvetniški pisarni Ashurst in Goodwin Procter. Podjetju eDreams sta pravno svetovanje nudili odvetniški pisarni Freshfields in Garrigues, družba Morgan Stanley pa je poskrbela za storitve finančnega svetovanja. Banka Fortis je prispevala največji delež posojila za prenos.

eDreams

Podjetje eDreams, s sedežem v Barceloni in pisarnami v Španiji in Italiji, je zadnjih letih doživelo največjo rast med podjetji za potovanja in e-trženje v Evropi. Na svojih spletnih straneh (www.edreams.es, www.edreams.it, www.edreams.com, in www.edreams.fr) ponuja največjo izbiro letalskih, hotelskih in počitniških aranžmajev, pa tudi najugodnejše cene. Pri vseh storitvah je poskrbljeno za udobje strank ter fleksibilnost, kar omogoča inovativna tehnologija iskalnikov, ki ponuja primerjavo cen in rezervacijo potovanj prek interneta.

TA Associates

Družba TA Associates, ki je bila ustanovljena leta 1968, je eno največjih in najbolj izkušenih podjetij za vlaganje zasebnega lastniškega kapitala. Pisarne ima v Bostonu, Menlo Parku in Londonu, upravlja 10 milijard kapitala, vložila pa je že v več kot 370 podjetij. TA Associates zagotavlja rast zasebnega lastniškega kapitala, rekapitalizacijo s pomočjo finančnega vzvoda in financiranje menedžerskih odkupov, predvsem na poslovnih področjih, povezanih s tehnologijo, potrošništvom, finančnimi storitvami, poslovnimi storitvami in zdravstvom. Več informacij o družbi TA Associates lahko najdete na spletni strani www.ta.com. Izjava v skladu z načeli "varnega pristana" ameriškega Zakona o reformi pravdnih sporov v zvezi z vrednostnimi papirji iz leta 1995: Izjave podane v tej objavi, ki niso zgodovinska dejstva, na primer izjave, ki napovedujejo prihodnjo finančno učinkovitost in rast, so predmet različnih tveganj in negotovosti. Take izjave so predmet različnih dejavnikov, zaradi katerih se lahko dejanski rezultati razlikujejo od zastavljenih v napovedih za prihodnost. Vse napovedi za prihodnost so nastale na osnovi najboljše presoje podjetij TA Associates in eDreams na dan te objave. Podjetji TA Associates in eDreams zavračata vsak namen ali obveznost, da bi te napovedi za prihodnost spreminjali. Izdajo tega dokumenta je v Združenem kraljestvu odobrila družba TA Associates Ltd., ureja pa jo FSA.

KONTAKT:

TA Associates

Marcia O'Carroll, 617-574-6796

mocarroll@ta.com

or

Arnold Corporate Communications

Philip Nunes, 774-644-2213

philipnunes@comcast.net