O-STA

Družba Kosmos Energy podpisala pogodbo za drugo nahajališče nafte ob obali Gane; v letu 2007 namerava začeti z raziskovalnim vrtanjem

Družba sklenila partnerstvo z družbama Tullow Oil in Anadarko Petroleum za dve ganski nahajališči; ocenjujejo potencial območja

DALLAS - (BUSINESS WIRE) - 13. december 2006 - Družba Kosmos Energy je danes objavila, da je v svoj zahodnoafriškemu portfelj dodala še drugo nahajališče na obali Gane, za obe nahajališči pa ima že tudi partnerje. Kosmos ima skupaj s partnerji tudi že pogodbo za opremo, v letu 2007 pa nameravajo začeti z raziskovalnim vrtanjem.

Ganska podružnica Kosmosa, Kosmos Energy Ghana HC, je podpisala naftno pogodbo za globokomorsko območje Tano ob ganski obali, natančneje v kotanji Tano v Gvinejskem zalivu. Kosmos bo skupaj s partnerji v začetni fazi 5,6-letne pogodbe predelal seizmične podatke 3D za okoli 1100 kvadratnih kilometrov in ocenil še druge tehnične informacije.

Kosmos bo s partnerji uporabil ladjo imenovano "Belford Dolphin" - dinamično podvodno vrtalno ladjo 5. generacije, za katero ima dolgoročno pogodbo z družbo Anadarko - z njo pa bo izvrtal vrtino v nahajališču West Cape Three Points, prav tako v kotanji Tano. Partnerji pričakujejo, da bo vrtina končana v drugem četrtletju leta 2007. Po seizmični raziskavi 3D, ki je bila izvedena leta 2005, je bila podpisana 7-letna raziskovalna pogodba za raziskovalno vrtino.

"S pridobitvijo deleža drugega nahajališča na ganski obali smo razširili svojo lastniško bazo v zahodni Afriki, s čimer smo potrdili svoje zaupanje v potencial kotline Tano," je dejal James C. Musselman, predsednik in izvršni direktor Kosmosa. "Veselimo se vrtanja prve vrtine na afriški obali po ustanovitvi Kosmosa leta 2003. Zelo prikladno je, da bo njena lokacija prav v izjemno perspektivni regiji Gane."

"Pozdravljamo naša nova partnerja, družbi Tullow in Anadarko, ki sodelujeta pri našem projektu v Gani. Gre za močni družbi za raziskovanje in pridobivanje, njuna prednost pa so obsežne izkušnje in predanost Afriki, zato sta dragocena člana naše ekipe," je povedal Musselman. "Veseli smo, da lahko sodelujmo z družbo Ghana National Petroleum Corporation, organizacijo, ki ima nadarjeno tehnično osebje. Predani smo ustvarjanju trdnega, dolgoročnega poslovnega sodelovanja z gansko vlado, Gani pa pomagamo, da bo lahko izkoristila svoje naravne vire."

Podrobnosti pogodbe o črpanju

Kosmos je polovico svojega začetnega 36-odstotnega deleža v globokomorskem nahajališču Tano prenesel na družbo Anadarko WCTP, podružnico družbe Anadarko Petroleum Corporation (NYSE: APC), ki ima zdaj v lasti 18-odstotni delež. Druga dva partnerja za to nahajališče sta: Tullow Ghana Limited, podružnica družbe Tullow Oil plc, ki ima 49,95-odstotni delež in je tudi operater, ter Sabre Oil and Gas Limited, ki ima 4,05-odstotni delež. Organizacija Ghana National Petroleum Corporation (GNPC) bo v raziskovalni in razvojnih fazah projekta sodelovala z 10-odstotnim deležem.

Kosmos je na družbi Anadarko in Tullowalso prenesel tudi dele svojega 86,5-odstotnega deleža v ganskem nahajališču West Cape Three Points. Kosmos ostaja operater in ima zdaj v lasti še 30,875-odstotni delež nahajališča. Anadarko ima 30,875-odstotni delež, Tullow ima 22,896-odstotni delež in Sabre 1,854-odstotni delež nahajališča. Ganska družba za olje in plin, E.O. Group, ima v lasti 3,5-odstotni delež nahajališča. Organizacija GNPC bo v začetni in nadaljevalnih fazah projekta sodelovala z 10-odstotnim deležem.

Statistika ganskih nahajališč

Nahajališče West Cape Three Points obsega 1761 kvadratnih kilometrov (435 200 arov) v vodnih globinah od 50 metrov pa do 1800 metrov (od približno 165 čevljev do 5900 čevljev). Nahajališče leži okoli 12 kilometrov (7,4 milje) od ganske obale in 95 kilometrov (59 milj) jugovzhodno od pristaniškega mesta Takoradi.

Globokomorsko nahajališče Tano leži zahodno od nahajališča West Cape Three Points in nanj meji. Globokomorsko nahajališče Tano obsega 1106 kvadratnih kilometrov (273 298 arov) v vodnih globinah od 200 metrov do 2060 metrov (od približno 656 čevljev do 6758 čevljev).

O družbi Kosmos Energy

Družba Kosmos Energy je mednarodna družba za iskanje in črpanje nafte, ki je v zasebni lasti, deluje pa predvsem v zahodni Afriki. Kosmos ima izkušeno vodstvo in tehnično ekipo z vsestranskimi izkušnjami na mednarodni ravni in v zahodni Afriki, odkrili pa so že precejšnje število oljnih rezerv in jih usposobili za črpanje. Družba ima močno finančno ozadje, saj jo podpirata dve vlagateljici v zasebni kapital, družbi Warburg Pincus in Blackstone Capital Partners, kar ji omogoča precejšnjo finančno in operativno zmogljivost, zato lahko vodi več pomembnih naprednih projektov hkrati ali v njih sodeluje. Dodatne informacije lahko najdete na spletne strani www.kosmosenergy.com.

Kosmos Energy

W. Greg Dunlevy,

+1-214-363-0700

or

Tullow Oil plc

Chris Perry,

+44 (0) 208 996 1002

or

Anadarko Petroleum Corporation

Stewart Lawrence,

+1-832-636-3326

or

Sabre Oil and Gas

Andrew MacDonald, +44 (0)1224 649400