O-STA

Velika noč 2025

Bliža se velika noč in tako se v gospodinjstvih, ki jo praznujejo, pripravljajo na barvanje pirhov, peko potice, kuhanje šunke ter ribanje hrena. Nekateri bodo praznike izkoristili za kratke počitnice.

Pirhi

Velikonočne praznike si težko predstavljamo brez pirhov. Predlani je bila stopnja samooskrbe z jajci v Sloveniji 90-odstotna, konzumna jajca je valilo 1,4 milijona kokoši nesnic. V povprečju so jih znesle 0,9 milijona na dan. Za nakup 10 jajc je bilo treba lani odšteti povprečno 2,38 EUR.

Potica

Osnovne sestavine za pripravo potice so moka, jajca, mleko, maslo, sladkor, orehi in kvas. Med naštetimi se je najbolj podražilo maslo, ki je bilo v letošnjem marcu za 12,6 % dražje kot v lanskem. Podražila so se tudi jajca (za 1,4 %) ter suho sadje in oreški (za 0,1 %). Po drugi strani se je moka pocenila za 2,7 %, sveže polnomastno mleko za 0,9 % in sladkor za 0,6 %.

Hren

Za pridelavo hrena je bilo lani namenjenih 52 hektarjev. Na kmetijskih gospodarstvih so ga pridelali 476 ton. Domača pridelava pa ni pokrila vseh potreb. Lani smo ga poleg tega uvozili 17,8 tone, medtem ko je bila izvožena količina veliko manjša - 1,0 tone.

Šunka

Tudi šunka je tradicionalna velikonočna jed. Predlani je bila stopnja samooskrbe s svinjino 37-odstotna, kar je najmanj med vsemi vrstami mesa. Za kilogram svinjskega mesa s kostjo je bilo lani treba odšteti v povprečju 4,96 EUR, kar je bilo okoli 6 % manj kot leto prej.

Turizem med velikonočnimi prazniki

Nekateri bodo podaljšani konec tedna izkoristili za kratke počitnice. Med lanskimi velikonočnimi prazniki, ki so trajali od sobote, 30. marca, do ponedeljka, 1. aprila, so domači turisti ustvarili 20.100 prenočitev - največ od teh v Piranu (13 %), sledili sta občini Podčetrtek (9 %) in Brežice (8 %).