O-STA

St. Jude Medical najavil vsadek Promote RF za srčno popuščanje prvič v Evropi v Nemčiji

Naprava je ena od dveh novih brezžičnih proizvodov tega podjetja za uravnavanje srčnega ritma

ST. PAUL, Minnesota (BUSINESS WIRE), 20. junij 2007

Podjetje St. Jude Medical, Inc. (NYSE:STJ) je danes objavilo, da so v Evropi prvič vsadili njihovo brezžično napravo, namenjeno bolnikom s popuščanjem srca. Vsadek Promote(TM) RF CRT-D (defibrilator za atrio-biventrikularno elektrostimulacijo srca) vsebuje radiofrekvenčno (RF) telemetrijo za brezžično komunikacijo s programatorjem, ki ga zdravniki uporabljajo za preverjanje in programiranje naprav.

RF telemetrija omogoča varno daljinsko komunikacijo med vsajeno napravo in programatorjem v zdravnikovi pisarni. Brezžična povezava deluje med nameščanjem naprave in vsakič, ko bolnik obišče zdravnika, s čimer je omogočeno učinkovito in bolj primerno zdravljenje in upravljanje naprave.

Naprava uporablja namenski frekvenčni razpon za medicinske naprave, frekvenčni pas MICS (Medical Implant Communications Service), kar prepečuje interferenco z drugimi elektronskimi signali.

"Z RF brezžično tehnologijo se izognemo potrebi po programskih vmesnikih in kablih, s čimer je testiranje, preverjanje in programiranje naprave mnogo lažje in manj okorno," je dejal Johannes Sperzel, dr. med., ki je na kliniki Kerckhoff v Bad Nauheimu v Nemčiji prvič v Evropi vsadil Promote RF CRT-D. "Te nove brezžične naprave omogočajo višje hitrosti med presajanjem in kasneje, poleg tega pa so bolje zavarovane in bolj varne."

St. Jude Medical je v tem mesecu pridobil evropsko oznako CE za Promote RF CRT-D, hkrati pa tudi za svojo novo brezžično napravo Current(TM) RF ICD (vsadni kardioverter defibrilator).

"Z možnostmi brezžičnih povezav lahko zdravniki hitro in varno vsadijo naprave, brez da bi v sterilno okolje vnašali programatorske naprave," je dejal Michael J. Coyle, predsednik oddelka za uravnavanje srčnega ritma v podjetju St. Jude Medical. "S tem pridobimo na hitrosti, učinkovitosti in lažji izvedbi postopka vsajanja in nadaljnjih pregledov."

Naprava Promote RF CRT-D zdravnikom omogoča elektronsko rekonfiguracijo priključnih žic levega srčnega pretina, s čimer lahko delovanje spodbujevalnika optimizirajo brez da bi moral dejansko spreminjati pozicije priključnih žic. (Priključne žice so tanke izolirane žice, na eno strani povezane s srčnim tkivom, na drugi pa z napravo. Njihova funkcija je prenašanje električnih impulzov do srca, informacije iz srca pa nazaj v vsajeno napravo, od tam pa jih zdravniki uporabijo za diagnoze. Priključne žice levega pretina so nameščene v spodnji levi srčni preddvor.)

Napravi Promote RF CRT-D in Current RF ICD sta osnovani na platformi naslednje generacije "Unity" podjetja St. Jude Medical. S to skupno platformo za elektroniko bo lahko St. Jude Medical hitreje uvajala naprave z novimi lastnostmi in diagnostiko, takoj ko bodo na voljo, ker bo osnovna platforma za vse naprave enaka. Poleg tega razširjenje zmogljivosti skupne platforme nudijo podporo bolj naprednim algoritmom in funkcijam, zaradi česar je zdravljenje lažje. Programiranje nadaljnjih naprav bo poenostavljeno tudi zato, ker bodo vsi programski vmesniki novih spodbujevalnikov ter naprav ICD in CRT podjetja St. Jude Medical enaki.

Obe napravi imata tudi nove pripomočke za delo s bolnikom, kot na primer izboljšan nadzor gibanja bolnika, ki zdravniku nudi podatke o stopnji aktivnosti bolnika. Izboljšana varnost bolnika pa je omogočena z izboljšanimi zmogljivostmi spremljanja priključnih žic - vključno z dnevnim preverjanjem vseh nastavitev za spodbujanje in šoke.

Napravi Promote RF CRT-D in Current RF ICD vsebujeta tudi naslednje tehnologije, ki jih je podjetje St. Jude Medical zaščitilo:

-- QuickOpt(TM) Optimizacija časovnega cikla - optimizacijska metoda, s katero lahko zdravnik prek programatorja bolnikom z napravami CRT-D in ICD hitro nastavi časovni cikel naprave - približno v 90 sekundah - s čimer jim zagotovi optimalno terapijo. Klinične študije so pokazale, da so rezultati funkcije QuickOpt primerljivi z ehokardiografsko optimizacijo, ki trenutno predstavlja zlati standard, vendar je QuickOpt bistveno cenejši in hitrejši.

-- VIP(R) (Intrinzična izbira prekata) - algoritem ki omogoča, da bolnikovo lastno srce prevlada, kadar je to mogoče. Tehnologija VIP aktivno spremlja srce na nivoju utripa in spodbujanje nudi samo, kadar je potrebno, kar je dokazano bolje za bolnikovo celovito zdravje srca.

-- DeFT Response(TM) - tehnologija, zasnovana tako, da naprava ustreza potrebam bolnikov z visokimi ali spremenljivimi mejnimi vrednostmi defibrilacije.

-- SenseAbility(TM) - tehnologija za optimizacijo zaznavanja, kar zagotavlja varovanje pred nepotrebnimi šoki.

-- Opozarjanje bolnika z vibriranjem - edino opozarjanje take vrste, ki z nežnim vibriranjem opozori bolnika na kritične spremembe v delovanju naprave, namesto da bi se sprožilo običajno zvočno opozorilo; posebej je primerno za ljudi s slušnimi težavami.

Napravi Promote RF CRT-D in Current RF ICD sta dve od več kot 20 novih proizvodov za uravnavanje srčnega ritma, ki jih letos vpeljuje podjetje St. Jude Medical.

ICD je majhna naprava, ki se jo vsadi v prsi za zdravljenje potencialno smrtnega, nenavadno hitrega srčnega utripa (prekatne tahikardije ali fibrilacije), ki običajno vodi v nenadno srčno smrt (NSS). V ZDA vsak dan zaradi nje umre skoraj 1000 ljudi, skupaj več kot 350 000 letno. ICD prek izolirane žice iz naprave v bolnikovo srce pošilja terapijo, s katero potencialno rešuje življenja.

Atrio-biventrikularna elektrostimulacija srca (CRT) - ki jo nudi naprava ICD ali srčni spodbujevalnik - ponovno sinhronizira utripanje spodnjih prekatov (ventriklov) srca, ki pri bolnikih s srčnim popuščanjem pogosto ne utripata v ritmu. Študije so pokazale, da lahko CRT izboljša kvaliteto življenja mnogim bolnikom s srčnim popuščanjem, progresivni bolezni, pri kateri srce oslabi in ne more več črpati zadostne količin krvi. Po podatkih združenja American Heart Association ima težave s srčnim popuščanjem okrog 5 milijonov Američanov, vsako leto pa diagnosticirajo 550 000 novih primerov.

O podjetju St. Jude Medical

Podjetje St. Jude Medical si z izvrstno tehnologijo za medicinske naprave in storitve prizadeva lajšati življenje srčnim in nevrološkim bolnikom in tistim s kroničnimi bolečinami. Podjetje deluje na petih glavnih področjih, ki vključujejo: uravnavanje srčnega ritma, prekatno fibrilacijo, kardiokirurgijo, kardiologijo in nevromodulacijo. Podjetje s sedežem v mestu St. Paul v ameriški zvezni državi Minnesota po vsem svetu zaposluje več kot 11 000 ljudi. Za več informacij obiščite spletno stran podjetja: www.sjm.com.

Trditve, ki se nanašajo na prihodnost

To sporočilo za javnost vsebuje trditve, ki se nanašajo na prihodnost, in so v skladu z ameriškim zakonom Private Securities Litigation Reform Act iz leta 1995 podvržene tveganjem in negotovostim. Take trditve, ki se nanašajo na prihodnost, vključujejo pričakovanja, načrte in obete za podjetje, vključno s potencialnimi kliničnimi uspehi, pričakovanimi potrditvami uredb in prihodnjimi novimi proizvodi, poleg tega pa pričakovane prihodke, nihanja, dobičke in tržne deleže. Trditve, ki jih je podjetje objavilo, temeljijo na trenutnih pričakovanjih vodstva in so podvržene določenim tveganjem in negotovostim, ki bi lahko povzročila, da bodo dejanski rezultati bistveno drugačni od tistih, opisanih v trditvah, ki se nanašajo na prihodnost. Tveganja in negotovosti vključujejo stanje na trgu in druge faktorje, na katere podjetje ne more vplivati, poleg tega pa faktorje tveganja in druga opozorila, ki se nahajajo v dokumentaciji, ki jo je podjetje predložilo Komisiji za vrednostne papirje (SEC), vključno z letnim poročilom podjetja, vloženem 28. februarja 2007 (gl. str. 13-20) in četrtletnim poročilom, vloženim 9. maja 2007 (gl. str. 23-24). Podjetje teh trditev ne namerava posodabljati in nikomur ne podeljuje obveze, da pod kakršnimi koli pogoji pripravi kakršno koli posodobitev teh izjav.

Kontakt:

St. Jude Medical, Inc.

Odnosi z vlagatelji:

Angela Craig, 651-481-7789

ali

Odnosi z mediji:

Kathleen Janasz, 651-415-7042