O-STA

Vlada ZDA bo v sodelovanju z Disneyjem izrekal dobrodošlico gostom iz tujine

Multimedijske "podobe Amerike" bodo obiskovalce ZDA pozdravile na vstopih v državo, v ameriških ambasadah in drugih lokacijah

WASHINGTON, ZDA - 22. oktober 2007 - Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost se je povezalo s podjetjem Walt Disney Parks in z multimedijsko pobudo "Dobrodošli: Podobe Amerike" prvič pozdravilo tuje obiskovalce ZDA. Prispevek, ki ga je podjetje Disney podarilo, vsebuje sedemminutni film in na stotine fotografij Američanov z različnih območij ZDA in področij življenja. Disney se je za projekt odločil na osnovi pobude Rice-Chertoff, ki se zavzema za varovanje ameriških meja ob sočasni gostoljubnosti do legitimnih obiskovalcev iz tujine.

"Izjemno cenimo Disneyjeve pomembne prispevke k našemu prizadevanju za to, da bi ameriške ambasade in letališča naredili prijaznejša za naše goste iz tujine. Disneyjeva kreativnost in odličnost čudovito zajameta bistvo Amerike, ki se skriva v raznolikosti in v vrednotah naših ljudi," je povedala Karen Hughes, podsekretarka za javno diplomacijo in odnose z javnostmi na zunanjem ministrstvu.

"Popotniki si svoj prvi vtis o ZDA oblikujejo, ko prispejo na našo mejo. Naš globalni ugled je zato odvisen od tega, ali se bodo počutili tako dobrodošlo, kot se počutijo varno," je povedal Stewart Baker, pomočnik sekretarja na ministrstvu za domovinsko varnost.

"Ponosni smo, da sodelujemo z vlado ZDA in da gostom ZDA zagotovimo vrhunsko dobrodošlico," je povedal Jay Rasulo, predsednik Walt Disney Parks and Resorts. "Ta projekt postavlja na ogled največji kapital ZDA: preproste ljudi, ki to deželo delajo izjemno."

Film in fotografije razkrivajo raznolikost, prijaznost in optimizem ameriškega ljudstva. Film bodo prikazovali na carinskih odsekih letališč v ZDA, medtem ko bodo fotografije sestavni del plakatov, zastavic in preostalega pozdravnega materiala. Ne film ne podobe ne bodo vsebovale komercialnih vsebin. Washington Dulles International Airport in Bush Intercontinental Airport v Houstonu sta prvi letališči, ki bosta ponujali omenjene podobe, kmalu pa se bodo pobudi pridružila še druga mednarodna letališča v ZDA.

Disney je k projektu privabil vrhunsko ekipo, med drugim z visoko cenjenim producentom Federicom Tiom, ki je tržil nekatere najbolje znane ameriške filme. Tio, rojen 1. maja 1962 v Havani na Kubi, je v ZDA prispel z enim od prvih "letov svobode" leta 1965. Tiova ekipa se je v lovu za vsebino filma podala na odisejado čez celotne ZDA in med drugim ujela podobe preprostih Američanov med delom, igro, v krogu družine in v trenutkih introspekcije.

Zunanja ministrica Condoleezza Rice in minister za domovinsko varnost Michael Chertoff sta skupno vizijo za krepitev varnosti na meji ob hkratnem poenotenju varnostnega procesa in olajšanju potovanja legitimnim obiskovalcem napovedala januarja 2006. Kot del te pobude je bil ustanovljen poseben svetovalni odbor za varne meje in odprta vrata, v katerem sodelujejo tako poslovna, potovalna in turistična kakor tudi akademska skupnost. Eden od ciljev odbora je pomagati ministrstvu za domovinsko varnost pri oblikovanju prijaznejšega in gostoljubnejšega postopka za obiskovalce za obdobje, ko čakajo na vizo za vstop v ZDA.

Za ogled filma obiščite spletno stran discoveramerica.com ali travel.state.gov.

Multimedijske vsebine so na voljo na naslovu: http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=5523442

KONTAKT:

kontakt na zunanjem ministrstvu:

stiki z javnostmi, 202-647-2492

ali

na ministrstvu za domovinsko varnost/carina in varovanje meja:

Lynn Hollinger, 202-344-1780

ali

Walt Disney Parks and Resorts

818-560-7375