O-STA

Samozaupanje kmetovalcev raste z boljšimi cenami - Raziskava DLG Trend Monitorja

Kmetje, ki so nedavno vstopili v Evropsko unijo, načrtujejo večje investicije v svoje kmetije, saj spet raste zaupanje v ekonomsko prihodnost njihovih gospodarstev in celotnega sektorja, je pokazala raziskava, ki je bila izvedena v šestih državah Evropske unije.

Največja rast vlaganj je predvidena na Poljskem, kjer 31% kmetov načrtuje nakup traktorja, 19% jih bo kupilo kombajne ter 15% vrtalne in obdelovalne stroje. Za Poljsko sta Češka in Madžarska, daleč zadaj, na četrtem mestu, pa se je znašla Velika Britanija.

Kot je pokazala raziskava, ki jo je Nemška Kmetijska Družba (DLG) opravila letošnjo jesen, bodo cene proizvodov ostale največja težava v Evropski uniji. Le v Veliki Britaniji, ki sta jo pred kratkim prizadeli slinavka in parkljevka ter virus modrikastega jezika, glavna tema niso več cene, ampak bolezni.

DLG Trend Monitor v šestmesečnih intervalih spremlja skoraj 3000 kmetov. Raziskavo, ki se uporablja kot pokazatelj trendov v kmetijskem sektorju posameznih držav, je DLG začel izvajati leta 2003.

Pri ocenjevanju trenutne ekonomske klime so najbolj samozavestni nemški kmetje, ki jim sledijo poljski, medtem ko si Velika Britanija, Češka in Francija delijo tretje mesto. Raziskava je pokazala velik preobrat, saj je bila Velika Britanija še spomladi 2006 najmanj drzna, medtem ko je bila lansko jesen na predzadnjem mestu.

Pri zaupanju v prihodnost svojih lastnih gospodarstev so najbolj zagnani nemški in poljski kmetje. Izenačeni na dnu lestvice so britanski, francoski, češki in madžarski kmetje. Vendar pa je bilo pri tem ocenjevanju od 1 do 5 le 0,5 točke razlike med vrhom in dnom lestvice, saj kmetje v vseh šestih državah pričakujejo ugodnosti od izboljšanja svetovnih cen za ključne proizvode, kot so žitarice, oljnice in mleko. Vsi kmetovalci pričakujejo tudi, da bodo trenutni boljši pogoji zdržni.

Med "starimi" članicami bodo svoj pričakovano višji prihodek vložili v kmetijo kmetje iz Velike Britanije. Skoraj 20% jih načrtuje nakup traktorja v bližnji prihodnosti, 5% naj bi jih kupilo kombajne ter 4% vrtalne in obdelovalne stroje. Te številke so skoraj dvakrat višje kot v Franciji in Nemčiji.

Na področju obnovljive energije vodita Nemčija in Češka, saj kar 20% nemških in 17,5% čeških kmetov namerava v naslednjem letu vlagati v to področje.

Rezultate raziskave je na sejmu Agritechnica 2007 predstavil dr. Reinhard Grandke, direktor DLG. Raziskavo je izvedla Kleffmann Group.

German Agricultural Society (DLG)

Kontakt za medije:

Malene Conlong

Telefon: +49(0)69 247 88 237

Elektronska pošta: m.conlong@dlg.org