O-STA

"Tutankamon in svet faraonov"

Odprla se bo razstava v V�-LKERKUNDE muzeju na Dunaju

Sedem mesecev trajajoča razstava bo odprla svoja vrata marca 2008

DUNAJ, AVSTRIJA (10. dec., 2007) �- organizacije National Geographic, Arts and Exhibitions International in AEG Exhibitions bodo v sodelovanju z egiptovskim Vrhovnim svetom za antikvitete in Muzejem umetnostne zgodovine na Dunaj v letu 2008 pripeljale obsežno razstavo več kot 150 zakladov iz grobnice slovitega faraona Tutankamona in predmetov z nekaterih drugih antičnih najdišč, s čimer bodo zakladi kralja Tuta prvič obiskali Avstrijo. Razstava "Tutankamon in svet faraonov" bo v etnološkem muzeju Völkerkunde na Dunaju na ogled od 9. marca do 28. septembra 2008.

"Odkar so leta 1922 odkrili njegovo grobnico, je Tutankamon osvojil srca ljudi po vsem svetu. Z njim so bili zakopani zakladi, ki presegajo okvire predstavljivega, in nam ponujajo sijoč pogled v preteklost," pravi Zahi Hawass, generalni sekretar egiptovskega Vrhovnega sveta antikvitet. "Zdaj se je Tutankamon vrnil in novim generacijam daje priložnost, da se iz prve roke poučijo o življenju in magičnosti tega antičnega monarha."

"Tutankamon in svet faraonov" je druga razstava organizacije National Geographic, ki je posvečena osupljivim zakladom kralja Tutankamona in ostalim najdbam antičnega Egipta.

Razstavljeni bodo zakladi, ki so stari od 2500 do 4600 let, predstavljenih pa bo tudi 70 predmetov, ki so jih izkopali iz Tutankamonove grobnice, med drugim njegove zlate sandale, ki so bili oblikovani posebej za posmrtno življenje in so jih našli na njegovih stopalih, ko so odvili mumijo. Razstava prikazuje tudi manjše zlate krste z vdelanimi dragimi kamni, ki so vsebovale njegove balzamirane notranje organe.

Med pomembnejšimi razstavnimi predmeti iz grobnice kralja Tutankamona sta še velika podoba Tutankamona, ki predstavlja kralja kot mladeniča in je izvirno verjetno stala v Tutankamonovem pogrebnem templju ter Tutankamonov kip shabti. Kip, katerega namen je bil varovati kralja pred prisilnim delom v posmrtnem življenju, je eden največjih shabti kipov in edina tovrstna podoba, ki je bila najdena v predprostoru templja.

Razstava vsebuje tudi 75 predmetov iz ostalih grobnic v Dolini kraljev, med drugim zlato masko Psusennesa, tretjega kralja 21. egipčanske dinastije, ki je vladal med 1047 pr. n. št. In 1001 pr. n. št. Izdelana je iz zlata, ki je starim Egipčanom predstavljalo božje meso, kraljevo naglavno okrasje pa prikazuje kobro in božjo umetno bradico, ki priča o njegovem kraljevem in božjem položaju.

"Zanimanje za Tutankamonove zaklade je svoj vrhunec doseglo s potujočo razstavo, ki je že bila v Švici, Nemčiji, ZDA in trenutno gostuje v Londonu. Doslej Avstrija ni bila vključena v serijo razstav. Zato je dejstvo, da razstava "Tutankamon in svet faraonov" marca 2008 pride na Dunaj, toliko bolj senzacionalno, zlasti ker bo Dunaj edino mesto v Evropi, kjer bo razstava na ogled, pravi dr. Wilfried Seipel, generalni direktor Muzeja umetnostne zgodovine z Etnološkim muzejem in Avstrijskim Gledališkim muzejem.

Razstava "Tutankamon in svet faraonov" prikazuje osupljive predmete, ki so pripadali nekaterim najpomembnejšim vladarjem skozi 2000 let zgodovine Starega Egipta, od 4. dinastije do poznega obdobja (okoli 2600 pr. n. št. do 660 pr. n. št.). Predmeti izhajajo iz različnih okolij, med drugim templjev ter kraljevih in zasebnih grobnic in tako se razstava osredotoča na blišč egipčanskih faraonov, njihovo vlogo v zemeljskem in božanskem svetu, ter pomenom kraljev za egipčansko ljudstvo.

V zadnji dvorani razstave bodo na ogled CT posnetki, katerih pridobitev je bil nekakšen mejnik v projektu raziskovanja in ohranitve Egipta, ki ga deloma financira National Geographic, in v okviru katerega rentgenizirajo antične egiptovske mumije. Posnetke so dobili s pomočjo prenosne rentgenske naprave, ki jo je podarilo podjetje Siemens Medical Solutions in je raziskovalcem omogočila sestaviti prvi tridemnzionalni posnetek Tutankamona.

National Geographic bo razstavo pospremil tudi z izdajo knjige, ki jo bo napisal Zahi Hawass in bo natisnjena v angleškem in nemškem jeziku.

Tutankamon je bil eden zadnjih kraljev egipčanske 18. dinastije in je vladal v usodnem, nemirov polnem obdobju zgodovine Egipta. Deček kralj je umrl v skrivnostnih okoliščinah, ko je bil star komaj 18 ali 19 let, v devetem letu svojega vladanja (1323 pr. n. št.).

INFORMACIJE O VSTOPNICAH

Vstopnice so že v prodaji. Prvič bodo v Avstriji na vstopnice tiskali uro in datum.

Odrasli: EUR 18,00 / 19,50 (v predprodaji)

Otroci 5-17: EUR 8,50 / 9,00Skupinska vstopnica (10 oseb): EUR 15,00

Vstopnice so na voljo na spletni strani www.tut.khm.at, v uradih Wien Ticket (Tel.: +43/1/58885) in �--Ticket (Tel.:+43/1/96096), kot tudi v vseh poslovnih enotah banke Raiffeisen.

Urad Wien Tourism je turistični partner razstave Tutankamon. Wien Tourism bo prodajo vstopnic spodbujal s posebnim 15% popustom za vse lastnike izkaznice Wien in turistične organizacije po vsem svetu.

Banka Raiffeisen, ki je ena od pokroviteljic razstave Tutankamon, od današnjega dne do 31. januarja 2008 ponuja poseben 20% popust za vse vstopnice, ki bodo kupljene v eni od njenih 2500 poslovnih enotah v Avstriji in bo razstavo promovirala po vsej državi.

Informacije o vstopnicah:

- 20% popust za nakup vstopnic od 10. decembra do 31. januarja v poslonih enotah banke Raiffeisen

- 15% popust pri nakupu vstopnic v uradih Wien Tourism za lastnike izkaznice Wien.

- Prodaja za skupine in turistične agencije: +43-1-581 81 11-0 ali sales@vbw.at

O razstavi �"Tutankamon in svet faraonov"

Razstava National Geographic.

Organizatorji so Arts and Exhibitions International, AEG Exhibitions in EMS Exhibits Vienna v sodelovanju z Vrhovnim svetom antikvitet iz Egipta in Muzejem umetnostne zgodovine z Dunaja.

Kontakti �"Tutanchamun und die Welt der Pharaonen" Kunsthistorisches Museum mit MVK und �-TM

c/o Trimedia Communications Austria GmbH Irina Kubadinow

Birgit Kacerovsky, Elisabeth Totschnig Leiterin �-ffentlichkeitsarbeit | Marketing

Tel.: 0043 1 524 43 00 Tel.: 0043 1 52524 4021

E-mail: pharao.presse@trimedia.at E-mail: presse@khm.at