O-STA

flow - festival, ki omogoča mreženje in s pomočjo kulturnih razlik gradi platformo za projekte na območju Donave

Med 29. in 31. majem bo v Novem Sadu potekalo srečanje okoli 90 umetnikov in ustvarjalnih znanstvenikov, ki se bodo zbrali za prvi festival Flow - festival kulturnih in znanstvenih pogovorov. Udeleženci festivala, stari od 20 do 35 let, bodo na odprt in trajnosten način družno razvijali nove projekte.

Festival Flow se osredotoča na kulturo in proizvodnjo znanja v desetih "državah reke Donave" tik pred njihovim prebojem. Nudi neodvisno platformo, ki udeležencem omogoča trajno sodelovanje. Novi Sad, prvo prizorišče festivala, simbolizira koncept multikulturne raznolikosti. Gre za pobudo, s katero želi avstrijsko Zvezno ministrstvo za evropske in mednarodne zadeve v sodelovanju z organizacijo ERSTE Foundation povezati izkušnje iz različnih evropskih področij in zajeti ustvarjalni potencial kulturnih scen, ki so na pohodu. Festival Flow naj bi potekal vsako leto na različnih lokacijah na območju Donave. Festival Flow je prvi dogodek v Srbiji, koncipiran po načelu open space. "Open space" je mednarodni normativ za delovno okolje, ki omogoča razpravo med 50 do 150 udeleženci. Takšna metoda udeležencem omogoča doseganje praktičnih rezultatov v najkrajšem možnem času.

Metoda open space lahko proizvede široko paleto konkretnih ukrepov. Možno je preizpraševati preliminarne pristope, razširjati miselna obzorja in odkrivati nove načine delovanja. Osnovna kriterija te metode sta svoboda in samoodgovornost. Udeleženci so bili izbrani na osnovi priporočil 11-članskega svetovalnega odbora Flow.

Udeleženci s srečanjem ne bodo imeli stroškov, saj bodo stroške prevoza, hrane, nastanitve, kakor tudi morebitne pridobitve vize krili pobudniki srečanja in pokrovitelji. Svetovalni odbor je eden ključnih elementov festivala Flow. Njegovi člani so umetniki in ustvarjalni znanstveniki iz vseh držav udeleženk, ki projekte učinkovito povezujejo z lokalno ravnijo. Prvo državno gostiteljico festivala Flow, Srbijo, zastopata umetnik Zoran Pantelić in kurator Milan Vračar.

flow. festival kulturnih in znanstvenih pogovorov. iniciativa avstrijskega Zveznega ministrstva za evropske in mednarodne zadeve v sodelovanju z organizacijo ERSTE Foundation

www.flow-festival.com

Partnerji: Vienna Insurance Group, OMV, Verbund, Industriellenvereinigung, kika, Grand Casino Beograd

Kontakt: franziska.gerner@juicypool.com,

T +43 (0)1 481 54 54 50,

www.juicypool.com/flow/index_en.html