O-STA

Novinarska nagrada "Pisanje za SVE / Writing for CEE" objavljena že petič

Podnaslov: APA in Bank Austria vabita k razmisleku o Evropi v letu 2008

Dunaj - Avstrijska tiskovna agencija APA v sodelovanju z Bank Austria - UniCredit Group letos že peto leto zapored podeljuje novinarsko nagrado "Pisanje za SVE/ Writing for CEE". Novinarji iz držav srednje in vzhodne Evrope (SVE) in iz jugovzhodne Evrope so povabljeni k potegovanju za nagrado, ki prinaša 5.000 evrov. Namen nagrade je spodbuditi novinarsko debato o zadevah, ki se nanašajo na evropsko integracijo.

Organizatorji vneto poudarjajo, da ne gre za EU nagrado, pač pa za "evropsko nagrado s posebnim poudarkom na srednji in vzhodni ter jugovzhodni Evropi", pojasnjuje Ildiko Füredi-Kolarik, vodja komunikacij za območje SVE pri Bank Austria - UniCredit Group. Nagrada posveča posebno pozornost združitvi med vzhodom in zahodom ter pomiritvi bolečih posledic železne zavese, še dodaja predsednik žirije Ambros Kindel (vodja zunanje politike pri APA-i)

Novinarji morajo do 31. julija 2008 oddati članke in prispevke, ki so bili objavljeni v obdobju od 1. avgusta 2007 do 31. julija 2008. Dobrodošli so tudi transkripti radijskih, televizijskih in internetnih prispevkov. Zmagovalce bodo razglasili na svečanem dogodku na Dunaju konec leta 2008.

Med člani mednarodne žirije so denimo nekdanji svetovalec češkega predsednika Vaclava Havla, Jiri Pehe, slovaški publicist Michael Berko, slovenski pisatelj Joze Hudeček, poljski novinar Igor Janke, madžarska radijska novinarka Julia Varadi, vodja komunikacij za območje SVE pri Bank Austria, Ildiko Füredi-Kolarik ter vodja zunanje politike pri APA-i Ambros Kindel.

Leta 2007 je nagrado "Pisanje za SVE/ Writing for CEE" prejel avstrijski novinar Martin Leidenfrost , in sicer za ciklus z naslovom "Svet za Dunajem - The world behind Vienna". Drugo mesto je pripadlo Ana-Marii Luci iz Romunije za poročilo o emigrantih, ki so prisiljeni zapustiti svoje otroke v domači deželi ter bolgarski novinarki Janini Dragostinovi, ki se je na drugo mesto uvrstila že drugič.

Za prijavo je potrebno predložiti članek v izvirnem jeziku, angleški prevod ter življenjepis avtorja. Dodatne informacije v zvezi z nagrado "Pisanje za SVE/ Writing for CEE" so na voljo na spletni strani http://www.apa.at/cee-award.

Dunaj, 23. april 2008

Za dodatne informacije prosimo kontaktirajte:

APA - Austria Presse Agentur

Petra Haller

Stv. Leiterin Marketing & Kommunikation

Tel.: +43 (0)1/36060-5710

mailto:petra.haller@apa.at

Bank Austria

Christina Bischof

Communication CEE

Tel. +43 (0) 50505-57126

mailto:christina.bischof@unicreditgroup.at