O-STA

Počivališče Obrežje že v barvah Petrola

Delniška družba Petrol bo jutri ob 11. uri dopoldne uradno odprla povsem novo oskrbno postajo, ki je čez poletje zrasla v bližini mejnega prehoda Obrežje ob magistralni cesti v smeri iz Zagreba proti Ljubljani. Čatežko bencinsko črpalko in restavracijo – oba objekta čakata na rušenje – sta nadomestila sodoben bencinski servis in nova samopostrežna restavracija, peta iz verige "Na jasi".

Oba Petrolova objekta, ki sta med seboj povezana, zavzemata približno 600 kvadratnih metrov sicer skoraj 14 tisoč metrskega počivališča. Vrednost celotne investicije, vključno z zemljiščem, vso potrebno dokumentacijo, komunalno, infrastrukturo ter najsodobnejšo ekološko opremo, je dosegla okroglih 800 milijonov tolarjev.

Bencinski servis, ki z desetimi zaposlenimi vse dni v letu obratuje po "non-stop" principu, ima pod nadstrešnico šest pretakalnih otokov s točilnimi agregati, voznikom pa so na voljo vse vrste neosvinčenega bencina in diesel gorivo, ponudba bencinov pa je dopolnjena tudi s prodajo kurilnega olja. Gre za tako imenovani Hip-Hop bencinski servis s 135 kvadratnimi metri prodajnega prostora, ki poleg standardnih prehrambenih artiklov in ostalega živilskega blaga vključuje tudi mini pekarno s ponudbo toplega peciva in prigrizkov. V nizu običajnih pomožnih prostorov servisa, kamor sodijo skladišče, garderobe, pisarne, sanitarije in kotlovnica, velja izpostaviti, da je potnikom, ki se bodo ustavljali na Obrežju, na voljo tudi posebna previjalnica za dojenčke.

Drugi del celotne oskrbne postaje z enako površino predstavlja samopostrežna restavracija Na jasi, s katero sicer upravlja konec lanskega leta ustanovljeno podjetje Petrol Gostinstvo. Restavracija, ki jo odlikuje zlasti široka ponudba sladic lastne proizvodnje, zaenkrat obratuje od 6. do 23. ure, če pa se bo izkazalo za potrebno in upravičeno, pa bo tudi njen obratovalni čas podaljšan na 24 ur dnevno. Gostom so ves čas na voljo tri različne vrste že pripravljenih toplih obrokov, bogat solatni bife, po želji pa tudi kosila po sistemu a-la-card. Poleg stoječega bifeja in 56 sedežev v notranjosti ima tudi ta restavracija svojo teraso, ki je pokrita s pergolo in zaščitena s protihrupno ograjo ter seveda vhod, ki je prilagojen invalidnim osebam. Parkirišče je dovolj veliko za 42 osebnih avtomobilov, 6 avtobusov in 4 vlačilce, mogoča pa je tudi njegova kasnejša razširitev oziroma dograditev z novim izvozom na servisno cesto in prek nje na priključek avtomobilske ceste.
Petrolova oskrbna postaja pa sicer predstavlja šele začetek vseh načrtovanih gradbenih posegov na tem območju. Na platoju Obrežje je namreč zaradi schengenske meje predvidena izgradnja številnih objektov, ki jih za opravljanje svojih dejavnosti potrebujeta tako policija in carina kot tudi gospodarstvo. Investicijski interes so tako poleg Petrola doslej že izrazili na primer tudi Interevropa, Mercator, Gorenje, Istrabenz in drugi. Medtem ko je Petrol z izgradnjo oskrbne postaje svoje načrte uresničil, v danem trenutku na nasprotni strani ceste že poteka tudi izgradnja novega Istrabenzovega servisa.