O-STA

XLAB v sodelovanju z NEC

Sporočilo za javnost
23. september 2008

Ljubljana, 23. september 2008. Slovensko razvojno podjetje XLAB se je s podpisom pogodbe z japonskim tehnološkim gigantom NEC zavezalo k dolgoročnemu partnerstvu pri načrtovanju in izvedbi alternativne sistemske programske opreme za NEC-ovo družino superračunalniških sistemov SX. XLAB, ki je na svetovnem tržišču poznan predvsem po spletnih orodjih za komunikacijo, delo in sodelovanje na daljavo, ISL Online, je ponovno dokazal, da se lahko domači strokovnjaki na najvišji ravni merijo s tujimi ali jih celo prekašajo.

Podjetji XLAB in NEC, natančneje Evropski oddelek NEC za visoko zmogljivo računanje, ki je del podružnice NEC Nemčija, sta se prvič srečali leta 2006 pri raziskovalnem projektu 6. okvirnega programa XtreemOS (http://www.xtreemos.eu), katerega cilj je razvoj in promocija sistema, ki temelji na operacijskem sistemu Linux in omogoča vzpostavitev navideznih organizacij na omrežjih prihodnjih generacij.

Rezultat dobrega medsebojnega sodelovanja pri projektu XtreemOS in visoka tehnična usposobljenost podjetja XLAB, ki uspešno sodeluje tudi pri ostalih mednarodnih in domačih razvojno-raziskovalnih projektih (DeDiSys, SLA@SOI, Mosaica...), pa je tudi podpis večletne pogodbe z japonskim tehnološkim gigantom NEC. V okviru dolgoročnega partnerstva strokovnjaki iz XLAB-a sodelujejo pri načrtovanju in izvedbi alternativne sistemske programske opreme za NEC-ovo družino superračunalniških sistemov SX. Pogodba zajema prenos odprtokodnih rešitev na prej omenjeno platformo in vključuje osnovna razvojna orodja (GNU toolchain) in jedro operacijskega sistema Linux. Načrtuje se prav tako izvedba visoko zmogljivega vhodno-izhodnega sistema, združljivega s standardnimi sistemskimi klici jedra Linux.

Podpis dolgoročne pogodbe predstavlja pomemben dosežek podjetja XLAB v nadaljevanju strategije povezovanja z močnimi partnerji v tujini, kot tudi prodor vse bolj priznanega slovenskega visokotehnološkega znanja na tuje trge.

Več o Xlab

Podjetje Xlab d.o.o., ki se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za enostaven dostop in nadzor oddaljenega namizja, sestanke in komunikacijo preko medmrežja na zahtevo, sodi v sam svetovni vrh. Izdelki ISL Online so združeni v poslovni paket "Vse v enem", ki nudi vsem, od malih, srednjih in velikih podjetij do posameznikov, nov, preprost in varen način dostopa do oddaljenega računalnika, sodelovanja s strankami, partnerji in zaposlenimi v dejanskem času. Izdelki ISL Online so tehnološko dovršeni ter slovijo po svoji enostavni uporabi, poleg tega pa so tudi cenovno dostopni.

www.xlab.si

Kontakt: XLAB d.o.o.
Jerneja Fidler Pompe | Odnosi z javnostmi

XLAB d.o.o. | Teslova 30 | SI-1000 Ljubljana

01 4776766 | press@xlab.si | www.xlab.si