O-STA

Ob 50-letnici avtomatskega pranja donacija in odprtje razstave

Podjetji Electrolux Slovenija in Henkel Slovenija sta ob 50. obletnici pranja "s pritiskom na gumb" bivalni enoti Sonćen dom iz Štor danes podarila pralni in sušilni stroj AEG in pralni prašek Persil. Prav tako so ob tej priložnosti v AEG cetru Novak v Trzinu odprli razstavo o zgodovini pranja z eksponati iz nürnberškega Muzeja industrijske kulture.

AEG in Persil letos praznujeta 50 let pranja "s pritiskom na gumb". Leta 1951 je namreč nemško podjetje AEG, ki je danes del Skupine Electrolux, na tržišču predstavilo prvi električni pralni stoj z bobnom izdelan za uporabo v gospodinjstvih. Obletnici se pridružuje tudi Persil, saj je bil razvoj avtomatskega pranja perila že od zgodnjih začetkov tesno povezan s tem Henklovim izdelkom.

Ob jubilejni priložnosti sta se Electrolux Slovenija in Henkel Slovenija, v sodelovanju s Humanitarnim zavodom Vid iz Kranja, odločila, da varovancem bivalne skupnosti Sončen dom iz Štor priskočita na pomoč pri pranju in sušenju perila. Electrolux je podaril pralni in sušilni stroj AEG v vrednosti 330.000 SIT, Henkel pa je v enaki vrednosti prispeval pralni prašek Persil.

Bivalno enoto Sončen dom v Štorah je pred enim letom za potrebe svojih varovancev kupilo in opremilo Društvo cerebralne paralize Sonček iz Celja. Enota je prilagojena bivanju oseb s posebnimi potrebami. Trenutno v njej živi 5 varovancev, stari so od 20 do 34 let, vsi so oboleli za cerebralno paralizo, trije med njimi pa so na vozićku, ker imajo še druge motnje. V bivalni enoti preživijo večji del dneva in v njej tudi spijo. Pri vseh opravilih, ki jih zaradi drugačnosti ne morejo opraviti sami, jim pomagajo trije negovalci-spremljevalci. Tako je tudi ob sobotah in nedeljah. Med tednom pa so varovanci vsak dan 8 ur na delovnem usposabljanju v Centru Sonček v Celju.

Zaradi številnih pro{enj za bivanje v njihovi skupnosti v kratkem načrtujejo raz{iritev bivalne enote, ki bi tako lahko sprejela še tri varovance. Poleg pomanjkanja stanovanjskega prostora pa je bil njihov velik problem tudi pralnica, saj perilo in posteljnino perejo in sušijo sami. Sedanji pralni stroj je že obrabljen in vse pogosteje na popravilu, ker ne premorejo sušilnika, pa je sušenje večjih količin perila v slabem vremenu in pozimi dolgotrajno. Z Electroluxovo donacijo AEG-jevega pralnega in sušilnega stroja ter Henklovim pralnim praškom Persil, je vsaj ta problem rešen.

V AEG centru Novak v Trzinu so ob obletnici odprli priložnostno razstavo, na kateri so predstavljeni zanimivi eksponati iz nürnberškega Muzeja industrijske kulture. Na ogled so postavljeni pralni pripomočki in stroji iz različnih obdobij, s poudarki na razvojnih mejnikih AEG-jevih pralnih strojev in pralnega sredstva Persil.

O Electroluxu

Skupina Electrolux je v svetovnem merilu največji proizvajalec električnih in plinskih gospodinjskih aparatov, aparatov za sušenje in uporabo na prostem. Vsako leto Skupina Electrolux proda več kot 55 milijonov proizvodov (kot so hladilniki, {tedilniki, pralni stroji, sesalniki, motorne žage in vrtne kosilnice) v vrednosti približno 14 milijard ameriških dolarjev v več kot 150 državah širom po svetu.