O-STA

Mednarodno, mediji, tehnologija, internet, omrežja, APA

V Bruslju ustanovljeno mednarodno Omrežje za tiskovne podatkovne baze in licenciranje PDLN

APA-DeFacto skupaj s še 12 organizacijami ustanovila mednarodno omrežje za zakonito izmenjavo vsebin

Dunaj - Priznani ponudniki podatkovnih baz, medijski opazovalci in organizacije za licenciranje iz vse Evrope so 3. novembra v Bruslju ustanovili mednarodno omrežje. Omrežje za tiskovne podatkovne baze in licenciranje (Press Database and Licensing Network - PDLN) želi zagotavljati in vzpodbujati dostop do pravno zaščitenih vsebin (tiskanih člankov in podatkovnih baz) na kar se da globalni ravni. Med načrte omrežja spada vzpostavitev standardiziranih vmesnikov za izmenjavo vsebin in mednarodno izmenjavo informacij med podatkovnimi bazami, ponudniki vsebin in uporabniki ter med organizacijami za licenciranje in uporabniki.

APA-DeFacto, hčerinsko podjetje Avstrijske tiskovne agencije (APA), je eden od ustanovnih članov omrežja PDLN. "V informacijski dobi je pomembno, da portale mednarodnih pravno zaščitenih vsebin odpremo kar se da široko," pravi Ruediger Baumberger, odgovorni za vsebine pri APA-DeFacto in član odbora PDLN. "Na omrežje in naše članstvo gledamo kot na pomemben korak pri odpravljanju ovir, ki motijo prost pretok informacij. To lahko storimo, tako da naše vsebine širimo po vsem svetu in s pomočjo zanesljivih partnerjev na domačem trgu ponujamo vse bolj mednarodne vsebine," pravi Baumberger.

Trinajst ustanovnih organizacij omrežja PDLN zastopa približno 4.000 naslovov iz deset držav. Eden od prvih praktičnih ukrepov bo vzpostavitev standardizirane platforme za izmenjavo mednarodnih vsebin med članicami. Enotni standardi bodo odpravili jezikovne in birokratske ovire in uporabnikom zagotovili enostaven in učinkovit pristop. Organizacije, ki niso včlanjene, lahko prav tako ponujajo vsebine na tej platformi, pod pogojem, da izpolnjujejo pravne standarde. Nadaljnje tehnične in vsebinske rešitve so v pripravi.

Izmenjava znanja in skupna korist od pridobljenih izkušenj bosta omogočali boljše razumevanje razvoja dogodkov na evropskih in mednarodnih trgih ponudnikov podatkovnih baz in medijskih opazovalcev in vodili k odpiranju novih trgov.

Omrežje PDLN deluje v tesnem sodelovanju z mednarodnimi organizacijami, kot so ENPA (Evropska zveza časopisnih založnikov/European Newspaper Publishers Association), WAN (Svetovna zveza časopisov/World Association of Newspaper), in FIPP (Mednarodna zveza periodičnega tiska/International Federation of the Periodical Press).

Absolutni pogoj za zaščito - ne zgolj lastnih - interesov je pravno delovanje omrežja PDLN. Odbor omrežja se pri tem osredotoča na države, v katerih standardi spremljanja dogajanja v medijih še ne dosegajo želene ravni.

Peter Horvath, vodja PMG Press Monitor, Germany - organizacije odgovorne za spremljanje dogajanja na področju medijev v Nemčiji -, je bil imenovan za predsednika omrežja PDLN. "Vesel sem, da so razprave zadnjih nekaj let pripeljale do ustanovitve PDLN. To je pomemben korak v prizadevanjih za promocijo zakonitega mednarodnega trženja medijskih člankov in za občutno razširitev obsega izdelkov, ki jih ponujajo nacionalni člani," je Horvath povedal neposredno po oblikovanju omrežja.

Ustanovne članice PDLN:

Avstralija CopyCo
Avstrija APA-DeFacto GmbH
Belgija Copiepresse SCCRL
Belgija Mediargus NV
Belgija PressBanking SA
Belgija Reprocopy Burg. Venn. CVBA
Danska Infomedia A/S
Francija Centre Français d'exploitation du droit de Copie - CFC
Nemčija PMG Presse-Monitor GmbH
Irska Newspaper Licensing Ireland Ltd.
Portugalska APImprensa Associação Portuguesa de Imprensa
Švica Swissdox AG
Velika Britanija The Newspaper Licensing Agency Ltd.

Za dodatne informacije se obrnite na:
Barbara Rauchwarter
Trženje in stiki
APA - Avstrijska tiskovna agencija
Telefon: +43/1/360 60-5700
e-mail: barbara.rauchwarter@apa.at
www.apa.at