O-STA

Podari prenosnik, prejmi prenosnik - spremeni svet

V akciji Give 1 Get 1 (Podari enega, prejmi enega) lahko sedaj sodeluje ves svet

CAMBRIDGE, Massachusetts-- Nedavne volitve v ZDA so pokazale, da lahko državljani, če se združijo, spremenijo svet na bolje. Sedaj je čas, da izkoristimo to moč in pomagamo otrokom v manj razvitih državah, da dohitijo svoje vrstnike po svetu. Nekatere najrevnejše države za izobraževanje otrok letno namenijo manj kot 20 ameriških dolarjev (15,8 evrov), vsak tretji otrok pa ne zaključi petega razreda osnovne šole. Z akcijo Give 1 Get 1 (Podari enega, prejmi enega) želi neprofitna organizacija One Laptop per Child (En računalnik na otroka) pomagati tem otrokom ter posodobiti njihovo izobraževanje tako, da bodo tudi ti otroci lahko zgradili boljšo prihodnost zase, za svoje družine in širšo družbo.

Organizacija One Laptop per Child (OLPC) si prizadeva, da bi vsak otrok v državah v razvoju imel dostop do učenja in interneta. V ta namen je izdelala nizkocenovni prenosni računalnik, ki je prilagojen otrokom. OLPC je z akcijo začela leta 2007 in od takrat zbrala več kot 35 milijonov ameriških dolarjev (27.6 evrov) za dostavo več deset tisoč prenosnih računalnikov otrokom iz držav, kot so Afganistan, Irak, Libanon, Kambodža, Etiopija, Haiti, Mongolija in Ruanda. Do sedaj je OLPC razdelila več kot 500.000 prenosnikov XO v 31 držav in namerava to število povečati na milijon do konca leta 2008.

"Zaradi neverjetnega uspeha lanskoletnega programa Give 1 Get 1 je povpraševanje ogromno, tako s strani javnosti, ki želi darovati še več sredstev, kot s strani držav, ki se zavedajo, da se tudi z izobraževanjem lahko borijo proti revščini," je dejal Nicholas Negroponte, ustanovitelj in predsednik OLPC. "Z oživitvijo programa bomo lahko v akcijo vključili še več ljudi, hkrati pa povečali število držav prejemnic."

Kako se vključiti v akcijo Give 1 Get 1:


Od danes naprej lahko posamezniki prispevajo v sklad OLPC na dva načina:
Podari enega, prejmi enega - Posameznik plača 399 ameriških dolarjev (315 evrov) za dva prenosnika XO - enega daruje, enega dobi. Prenosnik, ki ga posameznik daruje, bo dobil otrok v manj razviti državi, tistega, ki ga dobi pa ga lahko uporablja sam ali pa ga prav tako podari otroku ali prijatelju, ki ga potrebuje.
Daruj prenosnik - Tisti, ki želijo le darovati, lahko prispevajo po 199 ameriških dolarjev (157 evrov) za kolikor prenosnih računalnikov želijo.
Za sodelovanje obiščite spletno stran:
v ZDA: http://www.amazon.com/xo.
izven ZDA: http://www.amazon.co.uk/xo.

Korporacije in druge organizacije lahko svoje zaposlene spodbujajo k sodelovanju s podobnimi akcijami. Ameriški spletni gigant Google (GOOG) in medbančno telekomunikacijsko podjetje Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) sta se zavezala k povečanju donacij med zaposlenimi in akcijo Give 1 Get 1 nadgradila, Google v akcijo Give 2 (Podari dva), Swift pa v akcijo Give 3 (Podari tri).
Če želite izvedeti več o samem prenosniku XO, pojdite na http://www.laptop.org.

O organizaciji One Laptop per Child
One Laptop per Child (OLPC, spletna stran: http://www.laptop.org) je neprofitna organizacija, ki jo je ustanovil Nicholas Negroponte in drugi iz raziskovalnega oddelka tehnološkega inštituta v Massachusettsu, MIT Media Lab. Organizacija oblikuje, izdeluje in prodaja nizkocenovne prenosne računalnike, s katerimi želi otrokom po svetu omogočiti dostop do znanja in sodobnih načinov učenja. Prenosniki XO so vzdržljivi, prilagojeni otrokom in tako varčni, da jih lahko otrok ročno polni. Preko brezžične povezave lahko več računalnikov dostopa do interneta preko ene povezave.

Kotakt:
Za medijie:
Racepoint Group
Jackie Lustig, 781-487-4664
ali
Kyle Austin,781-487-4603
press@racepointgroup.com

Sporočilo za javnost in multimedijska galerija sta dostopna na:
http://www.businesswire.com/news/home/20081117005899/en

Vir: One Laptop per Child